Do kraja travnja u Hrvatskoj bi moglo biti oko milijun cijepljenih - Kanal 5

Do kraja travnja u Hrvatskoj bi moglo biti oko milijun cijepljenih

Za procjepljivanje oko milijun hrvatskih građana treba manje od mjesec dana. U proteklih mjesec i pol dana, potrošeno je 120.603 doze cjepiva, cijepljeno je 67.867 osoba, a 52.778 cijepljeno je dva puta što znači da su oni završili cijepljenje.

U Hrvatsku je stigla trećina manje od očekivanih doza cjepiva pa je i broj cijepljenih građana manji, odnosno u svim županijama još nije počelo cijepljenje starijih od 65 godina koji ne žive u domovima za starije. Razlog je, dakako, činjenica da su količine cjepiva isporučene zemljama EU značajno smanjene.

Konačno stižu veće količine cjepiva, stiglo je 19 kutija Pfizer/BioNTechova cjepiva ili 18.525 do 22.230 doza, stiglo je i 16.800 doza Modernina cjepiva, a sljedećih dana isporučit će se 36.000 AstraZeneca/Oxford cjepiva, što znači da će u Hrvatskoj samo ovog tjedna biti gotovo 75.000 doza.

“Prije dva tjedna dogovorili smo sa zavodima način cijepljenja budu li stizale veće količine cjepiva. Imamo razrađen cijeli program po kojem je moguće u Hrvatskoj u manje od mjesec dana cijepiti više od milijun građana”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš je istaknuo da će do kraja ovog veljače stići 200.000 doza, a prema obećanjima proizvođača će u ožujku stići oko 400.000 doza cjepiva.

Ako nastave stizati slične količine cjepiva, mogli bi biti milijun cijepljenih građana do kraja mjeseca travnja, re bi tada moglo početi cijepljenje građana mlađih od 65 godina. Prema podacima HZJZ-a u Hrvatskoj je 761.931 osoba starija od 65 te 455.530 onih koji imaju neku kroničnu bolest a mlađi su od te dobi.

Danas počelo cijepljenje protiv gripe 07.11.2018., Sibenik – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je dovoljno doza cjepiva Influvac za potrebe cijepljenja osiguranih osoba protiv gripe u sezoni 2018./2019. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Zagrebu cijepljenje starijih od 65 godina starta u ponedjeljak, dok se ovaj tjedan još docjepljuje korisnike i zaposlenike domova te zdravstvene djelatnike.

U organizaciji cijepljenja opće populacije trebala bi pomoći i digitalna platforma www.cijepise.hr na koju će se od kraja tjedna moći prijavljivati za cijepljenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.