Do kraja godine u proceduru će paket zakonskih izmjena u borbi protiv nasilja u obitelji i prema ženama - Kanal 5

Do kraja godine u proceduru će paket zakonskih izmjena u borbi protiv nasilja u obitelji i prema ženama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će do kraja godine u proceduru poslati paket zakonskih izmjena u kojemu će se, uz pomoć interdisciplinarne radne skupine, sagledati svi elementi nasilja u obitelji i nasilja protiv žena i revidirati sankcije.

Malenica je to najavio nakon dvosatnog sastanka održanog u Ministarstvu pravosuđa i uprave s predstavnicima udruga civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja u obitelji i prema ženama. Udrugama je predstavio niz konkretnih promjena kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. 

“Cilj je razmotriti sve elemente nasilja u obitelji, nasilja protiv žena, da revidiramo sankcije i svako kazneno djelo koje se u tom segmentu nalazi”, istaknuo je Malenica u izjavi medijima. 

Najavio je kako će ministarstvo formirati interdisciplinarnu radnu skupinu, koja će sagledati i prijedloge koje dolaze od udruga civilnog društva.

“Danas su se, osim konkretnih prijedloga od strane ministarstva, otvorila i brojna druga pitanja, pa će radna skupina koju ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana razmotriti sve te stvari i vjerujem da ćemo do kraja godine iznaći kvalitetan paket zakona”, poručio je Malenica.

Najavio je i uvođenje edukacija i specijalizacije sudaca u predmetima nasilja u obitelji i nasilja prema ženama te širenje mreže podrške žrtvama kaznenim djelima na još 10 gradova. 

Udruge pozdravile konkretne prijedloge zakonskih izmjena

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula i  koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle pozdravile su konkretne prijedloge zakonskih izmjena. 

“Svaka od organizacija je iznijela svoje prijedloge, ali svi smo se složili da su nužne sistemske zakonske promjene”, rekla je Mamula dodavši da su udruge, ukazujući na slučajeve iz prakse, govorile o mjestima za poboljšanje unutar sustava. 

“Od provođenja pojedinačne procjene za zaštitu prava žrtava kaznenih djela, do onoga kako se prema njima odnose prema žrtvama različite institucije, policija, centri za socijalnu skrb”, rekla je dodavši da će se raditi na promjeni u odnosu na koji sustav doživljava žrtvu.

Tölle je istaknula kako je ovo prvi sastanak od njih mnogo mnogo da ministri nemaju “figu u džepu” te izrazilo uvjerenost da će uslijediti bitne promjene. 

“Sastanak pokazuje ne da pušu novi vjetrovi, nego da će se doista u idućih nekoliko tjedana i mjeseci napraviti tako veliki pomaci u pozitivnom smislu koji će dovesti do pada broja nasilja nad ženama jer će institucije drugačije postupati, a i do pada broja femicida”, rekla je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.