Direktor obiteljske tvrtke Donalda Trumpa priznao krivnju i postaje svjedok optužbe - Kanal 5

Direktor obiteljske tvrtke Donalda Trumpa priznao krivnju i postaje svjedok optužbe

Dugogodišnji direktor obiteljske tvrtke Donalda Trumpa priznao je u četvrtak krivnju za pomaganje tvrtki u osmišljavanju 15-godišnje porezne prijevare u sklopu nagodbe sa tužiteljstvom.

Allen Weisselberg (75), bivši financijski direktor Trump Organizationa, priznao je krivnju po svih 15 točaka optužnice za koje ga je teretilo tužiteljstvo pred sudom države New York na Manhattanu.

Od Weisselberga, koji je za Trumpa radio oko pola stoljeća, ne očekuje se da će surađivati s tužiteljima s Manhattana u većoj istrazi koju provode protiv Trumpa.

Ali njegovo će priznanje vjerojatno ojačati njihov slučaj protiv tvrtke bivšeg predsjednika koja upravlja golf klubovima, hotelima i nekretninama diljem svijeta.

“Ovaj sporazum o priznanju krivnje izravno implicira Trump Organization u širokom rasponu kriminalnih aktivnosti i zahtijeva od Weisselberga da pruži neprocjenjivo svjedočenje na nadolazećem suđenju”, poručio je priopćenjem okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg.

“Veselimo se što ćemo svoju optužnicu dokazati na sudu”, dodao je.

Glasnogovornica Trump Organizationa nazvala je u priopćenju Weisselberga “finim i časnim čovjekom” kojega je “posebno tužitelj Manhattana” zlostavljao i proganjao u sklopu politički motivirane borbe protiv Donalda Trumpa.

Također je kazala da kompanija nije učinila ništa pogrešno te da se raduje suđenju. Tvrtki Trump Organization prijete novčane i druge kazne ako bude osuđena.

Donald Trump, koji je upleten u mnoge pravne bitke, nije bio optužen u ovom predmetu.

Foto: Facebook

Tužitelji su u srpnju 2021. optužili Trump Organisation i Weisselberga za shemu s poreznom prijevarom i krivotvorenje poslovnih knjiga.

Weisselberg je optužen za prikrivanje i neplaćanje poreza na 1,76 milijuna dolara prihoda. Weisselbergov sporazum o priznanju krivnje predviđa odsluženje zatvorske kazne u trajanju od pet mjeseci na otoku Rikers, a mogao bi biti oslobođen i nakon 100 dana. Također, nagodba uključuje pet godina uvjetne kazne i plaćanje 1,99 milijuna dolara poreza, kazni i kamata. Zatvorsku će kaznu početi izdržavati nakon završetka suđenja. Da nije došlo do nagodbe, Weisselbergu bi prijetila kazna zatvora od 15 godina.

Weisselberg je dao ostavku na mjesto glavnog financijskog direktora u Trumpovoj kompaniji, ali ga Trump i dalje plaća kao višeg savjetnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.