Dešifrirali smo genom izumrle ptice dodo, možemo je vratiti u život - Kanal 5

Dešifrirali smo genom izumrle ptice dodo, možemo je vratiti u život

Startup Colossal Biosciences sa sjedištem u Dallasu tvrdi da se približio oživljavanju dodoa, ptice koja je izumrla u 17. stoljeću, jer je uspješno dešifrirao njegov cijeli genom. Ranije je naveo da planira ponovno stvoriti tasmanijskog vuka i vunastog mamuta.

No, startup ima još dosta posla prije nego što uskrsne dodoa. Znanstvenici ne mogu ponovno stvoriti život od nule, već će morati smisliti način na koji će gene specifične za pticu dodo staviti u embrij već postojeće životinje, piše Business Insider.

Tvrtka prikupila dodatnih 150 milijuna dolara za projekt

“Sljedeći korak je usporedba genetskih informacija s genima blisko srodnih ptica kao što su nikobarski golub i usamljenik s Rodrigeza kako bi otkrili koje točno mutacije dodoa čine dodoom”, rekla je za CNN Beth Shapiro, vodeća genetičarka na projektu. Shapiro dodaje da je krajnji plan startupa ponovno uvesti ove ptice na Mauricijus, gdje su živjele prije nego što su ih istrijebili ljudi.

Plan je “vrlo, vrlo izazovan”, rekao je za The Guardian Ewan Birney, zamjenik direktora Europskog laboratorija za molekularnu biologiju koji ne sudjeluje u ovome projektu. Unatoč tome što se radi o vrlo zahtjevnoj misiji, tvrtka je uspjela prikupiti dodatnih 150 milijuna dolara za projekt. Prema Bloombergu je startup zbog ove najnovije investicije procijenjen na 1.5 milijardi dolara.

“Trebali bismo prvo spasiti vrste koje imamo prije nego što izumru”

“Postoje jasna etička pitanja oko stvaranja vrste koju se namjerava pustiti u divljinu. Neki misle da ako je nešto moguće napraviti da se to onda i treba napraviti. No, nisam siguran koja je točno svrha svega toga i je li ovo doista najbolja raspodjela resursa. Trebali bismo prvo spasiti vrste koje imamo prije nego što izumru”, kazao je Birney.

Colossal Biosciences tvrdi da putem ovih istraživanja želi pomoći i pri očuvanju već postojećih vrsta. “Očito smo usred krize izumiranja. Posebno se veselim unaprjeđenju genetskih alata za spašavanje ugroženih ptica”, komentirala je Shapiro.

Leave a Comment

Your email address will not be published.