Deseci detektora radijacije oko nuklearne elektrane Černobil počeli su slati podatke o zračenju prvi put od ruskog napada - Kanal 5

Deseci detektora radijacije oko nuklearne elektrane Černobil počeli su slati podatke o zračenju prvi put od ruskog napada

Deseci detektora radijacije oko nuklearne elektrane Černobil počeli su slati podatke o zračenju prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je priopćila da je mreža za praćenje radijacije na tom području prestala funkcionirati kada su ruske snage zauzele černobilsko postrojenje u veljači i držale ga pet tjedana prije nego što su se povukle 31. ožujka.

“Nastavak prijenosa podataka o zračenju iz zone isključenja vrlo je pozitivan korak naprijed za nuklearnu sigurnost i sigurnost u Ukrajini. Završava dugo razdoblje virtualnih informacija o zamračenju koje su stvorile veliku neizvjesnost o radijacijskoj situaciji na tom području, posebno kada je ono bilo pod ruskom okupacijom”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi u priopćenju, prenosi Guardian.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.