DEMAGOGIJA ILI DEMOGRAFIJA Biram Hrvatsku! Vlada će plaćati povratak iz Irske, samozapošljavanje, preseljenje u Liku… - Kanal 5

DEMAGOGIJA ILI DEMOGRAFIJA Biram Hrvatsku! Vlada će plaćati povratak iz Irske, samozapošljavanje, preseljenje u Liku…

Hrvatski državljani koji se odluče na povratak iz EU u Hrvatsku, a koji bi željeli nakon povratka pokrenuti privatnu tvrtku, ostvarivat će pravo na financijski poticaj za samozapošljavanje u visini 150.000 kuna, ali i pravo na dodatnih 50.000 kuna za povratak. Oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz razvijenijih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna, objavio je Jutarnji list, a potom prenijeli ostali mediji.

U pitanju je nova mjera pod nazivom “Biram Hrvatsku” koju će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak, a potom Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na sljedećoj sjedinici Upravnog vijeća, a sveukupna vrijednost mjera je milijardu kuna, te će se moći koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Ministarstvo rada tako planira osigurati kvalificiranu radnu snagu diljem Hrvatske i to kroz poticaj za povratnike iz EU i poticaj za ekonomsku migraciju iz visokorazvijenih dijelova zemlje u one gospodarski slabije razvijene.

Foto: ilustracija Facebook

Mjere ciljaju da se u Hrvatsku vrate mladi koji su se iselili.

Predviđena je i mjera uključivanja mladih na tržište rada kroz pripravništvo kod poslodavca koji posluju u zelenim i digitalnim industrijama, a tom mjerom predviđeno je isplaćivanje mjesečnog paušalnog iznosa potpore koja bi trebala iznositi 50.000 kuna godišnje za zapošljavanje pripravnika sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i do 60.000 kuna godišnje za osobu visokoškolskog obrazovanja.

Trećom mjerom potiče se zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, sufinanciranjem troška njihove plaće poslodavcima koji obavljaju zelene i digitalne djelatnosti. Do 45.000 kuna godišnje isplaćivat će se poslodavcima za osobe u nepovoljnijem položaju i do 70.000 kuna za osobe s invaliditetom.

Leave a Comment

Your email address will not be published.