DEJAN KRUŽIĆ Velika pobjeda Grada Splita, kamo sreće da je u drugim arbitražnim postupcima Republika Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate - Kanal 5

DEJAN KRUŽIĆ Velika pobjeda Grada Splita, kamo sreće da je u drugim arbitražnim postupcima Republika Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate

Vrhovni sud RH je odbio reviziju presude o Spaladium Areni kojom je poništena arbitraža u korist stranih banaka.  

Odvjetnik Kruno Peronja uspio otkloniti mogućnost da austrijske banke i tvrtka TPN Sportski grad u stečaju dobiju reviziju presude Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je pravomoćno poništena odluka arbitraže u slučaju Spaladium Arene. Reviziju je odbio Vrhovni sud i tako je taj dio spora konačno riješen. 

Grad Split neće platiti više od sto milijuna eura obaveze privatne tvrtke prema stranim bankama u slučaju izgradnje Spaladium Arene, kako su to nezakonito odlučili arbitri prije više od šest godina.

Podsjetimo, Visoki trgovački sud je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je poništen pravorijek arbitraže iz 2016. godine po kojem je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i po kojem su prava i obaveze privatnog partnera prenesene na Grad Split. Dvije strane banke i TPN iskoristili su pravo na izvanredni pravni lijek i pokušali pri Vrhovnom sudu ishoditi prihvaćanje njihovih prijedloga za revizijom. Prije tri dana stigla je odluka Vrhovnog suda kojom se prijedlozi za dopuštanjem revizije odbacuju tako da su iscrpljeni svi redovni i izvanredni pravni lijekovi. To znači da je arbitražni pravorijek pravomoćno i konačno poništen. 

Iza cijelog pravosudnog procesa stoji ovlašteni pregovarač Grada Splita za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu Dejan Kružić koji se osobno i profesionalno nikako nije pomirio s pokušajima da se financijski teret postupka prebaci na Grad Split.

Kružić je medijima potvrdio i da su u tijeku još dva spora s bankama i TPN-om, ali da u ovom trenutku nisu za komentar jer treba pustiti pravosuđe da o njima kaže svoje mišljenje. Kako se već pisalo, radi se o njegovoj tužbi kojom traži da se aneksi ugovoru o javno-privatnom partnerstvu proglase ništetnim te o tužbi banaka protiv Grada Splita na istim osnovama kao i u arbitraži, a presude se u oba slučaja očekuju idućeg mjeseca. 

‘Ovo je iznimno velika pobjeda grada Splita. Kamo sreće da je u drugim arbitražnim postupcima Republika Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate. Moje spoznaje nažalost govore da su sve arbitraže Republike Hrvatske sa stranim elementom slabo završavale pa je ovaj uspjeh tim više značajan. U ovom trenutku je ključno da je pravomoćno i konačno otklonjena pogibelj u visini skoro pola godišnjeg proračuna. Tu pogibelj su nezakonito nametnuli oni koji su napisali arbitražni pravorijek. Iz tog razloga je meni današnji dan predivan. Ne samo zato što je lijepo vrijeme, već je predivan za sve one koji vole grad Split. Za neke druge današnji dan će također ostati u vječnom sjećanju, možda ne tako lijepom kao meni, ali o tome će budućnost reći svoje’, kazao je Kružić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.