Davor Bernardić: Želimo kvalitetno obrazovanje dostupno svima - Kanal 5

Davor Bernardić: Želimo kvalitetno obrazovanje dostupno svima

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić na predstavljanju programa za obrazovanje rekao je kako je misija koalicije kvalitetno obrazovanje, dostupno svima pod jednakim uvjetima i u skladu sa sposobnostima i potrebama svakog pojedinca.

RESTART koalicija ima tri glavna cilja; kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, podrška obrazovnim radnicima – učiteljima i obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo.

„Naš cilj je da svako dijete u Hrvatskoj bez obzira dolazi li iz male općine ili velikog grada, iz siromašne ili bogate obitelji, bez obzira na njegovo ime ili porijeklo ima jednaku šansu na pristup uspjehu, a to znači na jednako kvalitetno i dostupno obrazovanje“, zaključio je Bernardić.

Saborska zastupnica Sabina Glasovac je istaknula kako trenutno u školstvu vlada nered i nepovjerenje u školstvo.

„Želimo uvesti red u obrazovni sustav, vratiti sigurnost učenicima i njihovim roditeljima i vratiti povjerenje u obrazovni sustav. Cilj nam je kvalitetno obrazovanje koje mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima, koje ispunjava potrebe svakog pojedinca za pravedno i solidarno društvo. Drugi cilj koji želimo postići je podrška obrazovnim radnicima i učiteljima. I treće što želimo je obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo“, rekla je Glasovac te dodala da ključni cilj svake škole mora biti to da svako dijete nosi potencijal koji treba prepoznati i razvijati.

FOTO: Sabina Glasovac, SDP

Istaknula je kako se kroz mjere cjelovite kurikularne reforme, dostupnih jaslica i vrtića, manjih razlika među školama, devetogodišnjom osnovnom školom s cjelodnevnom nastavom, građanskog odgoja u školama, školskim obrocima u partnerstvu s lokalnom zajednicom, besplatnom edukacijom mladih za nova znanja i vještine, Fondom za kreditiranje učenika i Nacionalnim programom za bolju kvalitetu obrazovanja mladih može osigurati obrazovanje za pravedno i solidarno društvo.

„Obrazovanje mora biti ne samo jednako dostupno nego i jednako kvalitetno“, rekla je Glasovac te dodala kako novaca ima, samo je pitanje jesu li prioriteti ulaganje u obrazovanje ili u borbene avione.

SDP-ov predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije prof. Emil Tafra naglasio je kako Hrvatska gospodarski zaostaje za zemljama Europske unije te da je u izdavanjima za istraživanje i razvoj Hrvatska na samom dnu europske ljestvice. Smatra kako je to sve rezultat neprovođenja strategije obrazovanja, znanosti i tehnologija i kako mnogi segmenti nisu provedeni za vrijeme Vlade HDZ-a. 

Foto: prof. Emil Tafra, SDP

Leave a Comment

Your email address will not be published.