DANKO SUČEVIĆ U praksi stečajni suci i upravitelji imaju preveliku moć, a to nije po zakonu - Kanal 5

DANKO SUČEVIĆ U praksi stečajni suci i upravitelji imaju preveliku moć, a to nije po zakonu

Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment, za N1 komentirao je lopovluk u stečajnim postupcima.

Prošli tjedan uhićeno je 13 osoba osumnjičenih za stečajne malverzacije, među kojima su sudac zagrebačkog Trgovačkog suda i dvoje stečajnih upravitelja.

Ništa što se događa u pravosuđu ne može nas iznenaditi, pravosuđe je rak rana hrvatskog društva, kaže Danko Sučević.

“Poduzetnici posluju na osnovu povjerenja, a ne pravne države. To ograničava poslovanje, koči poduzetnike i koči našu ekonomiju. Rješavanje slučajeva koje u neospornim dužničko-vjerovničkim odnosima traje godinama i gdje nije jasno kako će završiti nije prihvatljivo i nedopustivo je.

A stečajni postupci su posebno osjetljivo područje, radi se o imovini propalih firmi, vjerovnicima koji su dugove već otpisali te o neograničenoj moći stečajnih sudaca i upravitelja”, komentirao je stečajne postupke. Još jednom je naglasio kako je moć stečajnih sudaca i upravitelja praktički neograničena. 

Osvrnuo se i na slučaj Brodotrogira u kojem radnici nisu sedam mjeseci dobili plaće. Kaže kako je neisplata plaća u suprotnosti sa zakonom i tu nema dvojbe, pa pojašnjava: “Ako ne isplatite plaću do kraja idućeg, primjerice za drugi mjesec do kraja trećeg mjeseca, vi morate blokirati svoj račun i prijaviti radnička potraživanja u fond te se pokreće stečaj. Nema tu nekih dilema, nema tu nekakvih sedam mjeseci.

“Stečajevi su stresni za sve, pogotovo za one koji su godinama nešto gradili i sada bez toga ostaju, a s druge strane su nerealni kao vlasnici. Međutim, u praksi stečajni suci i upravitelji imaju preveliku moć, to nije po zakonu tako definirano, ali u praksi je njihova moć praktički neograničena”, rekao je.

Nekad je to bilo uobičajeno, ali prema novim zakonskim propisima to je nemoguće, ali očito je moguće. Treba pokrenuti tužbe. Direktori tvrtke sa svojom imovinom odgovaraju za štetu koja je nanesena, no pravosuđe je kakvo jest i nitko se toga ne boji”, rekao je.

Osim toga, kaže da ne vidi političku snagu koja bi to promijenila. “U vodećim strankama i njihovim praksama ne vidim volju da se te stvari riješe. Samo primjer iz Amerike, koja ima uređeno pravosuđe, tvrtka je podnijela zahtjev za stečaj zbog toga što nije mogla garantirati da će im kupac platiti. Zašto? Zato što su ti direktori osobno odgovorni za štetu jer su znali da postoji neizvjesnost naplate. A kod nas je izvjesno da nemate novac za plaće i dobavljače i ne pokrećete stečaj”, istaknuo je stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević.

Leave a Comment

Your email address will not be published.