Danas u Hrvatskom saboru izglasavanje nove hrvatske Vlade - Kanal 5

Danas u Hrvatskom saboru izglasavanje nove hrvatske Vlade

Danas će glasati o povjerenju novoj hrvatskoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

Nova Vlada imat će 16 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS).

Tomo Medved i nadalje ostaje ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović unutarnjih poslova, a Zdravko Marić ministar financija. Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš  ministar zdravstva, Oleg Butković ministar mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede. Novi ministar obrane bit će Mario Banožić, a Ivan Malenica vodit će upravu i pravosuđe.

Spojit će se resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a ministar će biti Josip Aladrović.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja (uključuje resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša) bit će Tomislav Ćorić, a na čelu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

O povjerenju Vladi, Sabor će glasovati nakon završetka rasprave, za povjerenje je potrebno 76 glasova, koliko ih HDZ ima sa zastupnicima manjina, Reformistima i HNS-om.

Nakon što ih Sabor potvrdi, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti.

Tekst prisege glasi: “Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Budući ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, zaražen je  koronavirusom neće biti u Saboru, pa će svoju prisegu dati kasnije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.