Danas je Tijelovo. Što se točno slavi na današnji dan? - Kanal 5

Danas je Tijelovo. Što se točno slavi na današnji dan?

Neradni dan zbog praznika Tijelova. ‘Najveći’ katolici su u kampanji, a ostalim građani Hrvatske je neradni dan. Što to katolici slave na današnji dan?

Katolici slave blagdan Tijelova, odnosno Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, a u nekim krajevima se blagdan naziva i Brašančevo jer se od brašna pravi kruh za koji katolici vjeruju da postaje Tijelo Kristovo.

Blagdan Tijelova počeo se slaviti još u 13. stoljeću, a običaj je u 14. stoljeću prihvatilo cijelo zapadno kršćanstvo.

Prema predaji, redovnica Julijana u samostanu u Liegeu u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca na kojemu je primijetila mrlju. Svoju viziju protumačila je kao nedostatak blagdana kojim bi Crkva slavila Presveti oltarski sakrament. Mjesni je biskup, na njen nagovor, proglasio blagdan u svojoj biskupiji. U početku se nazivao blagdanom Euharistije.

Julijana, kasnije katolička svetica i njeni suvremenici promicali su ideju tog blagdana. I sam papa Urban IV. htio je bulom iz 1246. proglasiti ovaj blagdan blagdanom cijele Crkve, ali je umro prije nego što je u tome uspio. Tek Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Crkvu, stoljeće kasnije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.