DALIJA OREŠKOVIĆ Svi sudionici moraju odgovarati za trgovanje vrijednosnicama - Kanal 5

DALIJA OREŠKOVIĆ Svi sudionici moraju odgovarati za trgovanje vrijednosnicama

Stranka Centar ustvrdila je u utorak da se u rješavanje afere u kojoj su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke (HNB) godinama trgovali vrijednosnicama hitno moraju uključiti sve nadležne institucije, a svi sudionici moraju odgovarati.

Po riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak istrage portala Index pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Upozorila je da u Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom.

Zbog toga je u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo koje bi bilo zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi.

Orešković se boji da će se i ovoga puta javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.