DALIJA OREŠKOVIĆ Povjerenstvo je, za razliku od pravosuđa, odluke donosilo u kratkom roku, a moglo je dovesti i do pada Vlade - Kanal 5

DALIJA OREŠKOVIĆ Povjerenstvo je, za razliku od pravosuđa, odluke donosilo u kratkom roku, a moglo je dovesti i do pada Vlade

Saborska zastupnica Dalija Orešković (Centar) obratila se u Hrvatskom saboru novinarima povodom novog zakona o sprječavanju sukoba interesa te izjavila kako se zakon svodi na slabljenje uloge i moći Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kao jednog od najvažnijih antikorupcijskih preventivnih tijela. 

Zakon donosi i neke novine, no i taj mali iskorak zaslužuje ismijavanje i ne donosi ništa novo, izjavila je Orešković.

Novi se Zakon također bavi terminologijom pa se izvješća dužnosnika o imovinskom stanju više neće tako zvati, nego imovinska kartica, a dužnosnici će biti obveznici i to su ti veliki iskoraci i novotarije. Dalija Orešković tvrdi kako da je žao što se ministar Malenica “nije sjetio promijeniti sam naziv tijela”, jer bi puno primjereniji naziv, umjesto Povjerenstva, ustrojen s profesionalnim zaposlenicima bio Ured za prevenciju korupcije.

Zakon je također povećao broj obveznih podnošenja imovinskih kartica pa će sada to biti jednom godišnje, no, dodala je, kako će se provoditi redovita provjera to u zakonu nije osmišljeno, unatoč tome što je Ustavni sud prije još 2011. uputio Hrvatski sabor da se pozabavi upravo procedurom i provjerom imovinskih kartica. U tom smislu nije u 10 godina učinjen nikakav iskorak, jer je očito cilj, smatra Orešković, da do prave sadržajne provjere imovinskih kartica ni ne dođe.

Ocijenila je da do sada najveća učinkovitost Povjerenstva proizazila iz javnosti rada sjednica i javne objave njegovih odluka, a sada je osmišljeno da Povjerenstvo na temelju diskrecijske odluke može isključiti javnost sa sjednica kao i javnu objavu svojih odlika ako tako nalaže zaštita privatnosti, javnog interesa ili  sigurnosti, izjavila je Orešković.

Veći nonsens je teško i zamisliti, smatra Orešković, dodavši da predsjednik Povjerenstva više neće morati imati položen pravosudni ispit, i da se “očito traži netko tko će imati doseg običnog ‘lupača pečata’ “.

“Kada vidimo kakvim se ministrima okružio premijer Plenković”, rekla je Orešković podsjetivši na bivše ministre Tolušića, Kušćevića, Gorana Marića,  jasno je, kaže, “da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa bilo Vladin najveći kamen spoticanja”.

“Povjerenstvo je, za razliku od pravosuđa, odluke donosilo u kratkom roku, a moglo je dovesti i do pada Vlade”, izjavila je Dalija Orešković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.