Dalija Orešković: Ovaj saziv sabora i ova Vlada pokopali su borbu protiv korupcije - Kanal 5

Dalija Orešković: Ovaj saziv sabora i ova Vlada pokopali su borbu protiv korupcije

Dalija Orešković iz Strankeza novu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek kaže da je izabrana od saborske većine koja se “i sama nalazi na optuženičkoj klupi”, te se paitala jesu li njenim izborom sebi “kupili mir” svi oni nad kojima se provode istrage kaznena djela, od žetončića do bivših ministara “o čijim se aferama već mjesecima se šuti”. Poveliki je broj ministara iz sadašnje Vlade prešao u saborske klube zbog sumnje na sukob interesa i korupcijske afere, dodala je Orešković.

Na konferenciji za novinare Dalija Orešković je ustvrdila kako su raspušteni saziv Sabora i Vlada u ovom mandatu uspjeli potkopati nezavisne državne institucije za borbu protiv korupcije i kontrolom vlasti, a koje su, kako tvrdi Orešković, ‘HDZ-ovim vladama oduvijek predstavljale najveći problem’.

Orešković se zapitala “kako se može očekivati da će se istražiti sve malverzacije u domovima zdravlja u Splitu kad su posljedica stranačkog kadroviranja, ili „slučaj Škaričić”. Političko kadroviranje nesposobnih i podobnih umjesto sposobnih, odlika partijske vlasti, a sustav nekompetencije je uništio zemlju. Može li se protiv toga boriti Državno odvjetništvo ako je, kako tvrdi, sam način kadroviranja čelne osobe DORH-a ‘duboko kompromitiran’, upitala se Orešković.

Orešković je ustvrdila da je u zadnjih 30 godina u kojima je ‘HDZ vladao zemljom’ došlo do sloma svih vrijednosti i uništena je savjest ovog društva. Smatra kako je prije samih izbora potrebno promijeniti sustav vrijednosti u društvu, a tek potom zakone i pravila.

Pozvala je građane da izaberu ljude koji će svojom čašću, znanjem i poštenjem, a onda i kompetencijama Hrvatsku moći izvesti na put pravde i blagostanja.

U nastavku pressice je Josip Budimir rekao da Stranka s imenom i prezimenom podržava saborsku odluku o raspuštanju jer je to, kako kaže, “najbolja odluka koju su donijeli u svom mandatu, skratili su nam muke za pola godine”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.