CRO DEMOSKOP Predsjedniku Milanoviću pada potpora kod birača ljevice, sve je draži biračima HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta - Kanal 5

CRO DEMOSKOP Predsjedniku Milanoviću pada potpora kod birača ljevice, sve je draži biračima HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta

RTL televizija je objavila rezultate CRO Demoskopa o dvije godine mandata predsjednika Milanovića.

Dobar – tri; to je prosječna ocjena rada predsjednika Republike kroz dosadašnji mandat. Najvišu ocjenu dobio je na početku mandata; u travnju 2020. – vrlo dobar, gotovo 3.6. Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći, vrti se oko trojke, s manjim amplitudama. Sada u siječnju je na stabilnoj trojci.

Gledano po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio – SDP (ocjenjuju ga s 3.77). Ostali su na trojci, od MOŽEMO (ocjena 3.21) preko Mosta (ocjena 3.02), Domovinskog pokreta (ocjena 2.68) do HDZ-a (ocjena 2.65). Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

No usporedba rezultata s početka mandata i sada pokazuje da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme MOŽEMO, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike Mostovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta.

U protekle dvije godine Milanović je 13 puta biran za najpozitivca, ostale mjesece to je bio premijer Plenković. Prva tri mjeseca od izborne pobjede 2020. Milanović je bio na vrhu, onda ga je kroz kampanju i pobjedu na parlamentarnim izborima smijenio premijer.

U izbornom srpnju 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca –  dobio je tek nešto iznad 11 posto. Od početka 2021., kada je krenuo s maratonskim prozivkama svih i svega, Milanović mijenja trend da bi u ožujku skinuo s trona premijera (u ožujku je bio pozitivac za 18 posto ispitanika). Preuzima vodstvo i od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca. Najbolji rejting bio mu je u studenom prošle godine na vrhuncu sukoba s vladom, premijerom i ministrom obrane. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 23.7 posto, tada ga je izabrala za najpozitivca.

Podaci s ljestvice po biračkom tijelu pokazuju da ga sada birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat.

U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58.9 posto na 52.3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar. A značajan pad vidljiv je i kod birača ostalih stranaka koje su ga podržavale: HSS (s 48.3 posto na 23.1 posto), HSU (s 46.9 posto na 24.7 posto), IDS-a (s 50.7 posto na 22.3 posto), CENTRA (s 27.4 posto na 14.2 posto).

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10.7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod Mosta se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34.5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3.6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27.6 posto).

Leave a Comment

Your email address will not be published.