CNN-ova novinarka Christiane Amanpour odbila pokriti glavu tijekom intervjua s iranskim predsjednikom - Kanal 5

CNN-ova novinarka Christiane Amanpour odbila pokriti glavu tijekom intervjua s iranskim predsjednikom

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi nije došao na dugo planirani intervju sa CNN-ovom novinarkom Christiane Amanpour nakon što je odbila njegov zahtjev da tijekom intervjua nosi maramu. Raisi je od Amanpour netom prije početka intervjua zatražio da pokrije glavu maramom, a ona je to pristojno odbila. 

Amanpour, koja je odrasla u iranskom glavnom gradu Teheranu i tečno govori farsi, rekla je da maramu nosi dok je u Iranu kako bi se pridržavala lokalnih zakona te da, u slučaju da ne nosi maramu, ne bi mogla funkcionirati kao novinarka. 

AMANPOUR “Nijedan iranski predsjednik me to nije tražio”

“Ovdje u New Yorku, ili bilo gdje drugdje izvan Irana, nikada me nijedan iranski predsjednik nije zamolio, a intervjuirala sam svakog iranskog predsjednika od 1995., da nosim maramu. Vrlo sam pristojno odbila u svoje ime, ime CNN-a i novinarki diljem svijeta jer to nije uvjet”, rekla je Amanpour.

Iranski zakon zahtijeva od svih žena da u javnosti nose pokrivalo za glavu i široku odjeću. Pravilo se provodi u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine i obavezno je za svaku ženu u zemlji, uključujući i osobe koje posjećuju zemlju. 

Podsjetimo, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštovala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije danas zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. Za sutra su, pak, najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje pedeset gradova diljem zemlje. Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.