Cjepivo Pfizera je 90% učinkovito, ovo je velik dan za čovječanstvo - Kanal 5

Cjepivo Pfizera je 90% učinkovito, ovo je velik dan za čovječanstvo

Danas počelo cijepljenje protiv gripe 07.11.2018., Sibenik - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je dovoljno doza cjepiva Influvac za potrebe cijepljenja osiguranih osoba protiv gripe u sezoni 2018./2019. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Objavljeni su prvi privremeni rezultati velikog istraživanja učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa na kojem rade farmaceutski div Pfizer i BioNTech, a prema tvrdnjama proizvođača, cjepivo je 90% učinkovito. Analiza pokazuje da cjepivo pokazuje puno bolje rezultate od onih kojima su se nadali mnogi stručnjaci, piše Index.

Visok postotak ispitanika koji su dobili zaštitu od cjepiva čini rezultate istraživanja vrlo uvjerljivima. Naime, regulatorne agencije su poručile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što znači da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili. Proizvođači ovog cjepiva kažu da nema ozbiljnih nuspojava.

“Danas je velik dan za znanost i za čovječanstvo. Prvi set rezultata treće faze istraživanja cjepiva protiv covida-19 dokazuje prvotne dokaze sposobnosti našeg cjepiva da spriječi zarazu koronavirusom”, rekao je šef uprave Pfizera dr. Albert Bourla.

“Došli smo do kritične točke u razvoju cjepiva u trenutku kad ga svijet najviše treba, kad stope infekcije dosežu rekordne razine, bolnice su blizu popunjenosti, a ekonomije se pokušavaju ponovo otvoriti”, dodao je Bourla.

Treća faza ispitivanja Pfizerova cjepiva obuhvatila je 43.000 ispitanika, a u kompaniji tvrde da cjepivo jednako dobro štiti ljude iz svih etničkih skupina. Prikupljanje podataka o sigurnosti cjepiva potrajat će do trećeg tjedna studenog, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslani regulatoru koji bi trebao odobriti upotrebu cjepiva.

Brzo dobivanje odobrenja za puštanje cjepiva u promet moglo bi značiti da će zdravstveni djelatnici dobiti prve doze cjepiva do kraja ove godine, navodi Guardian.

Leave a Comment

Your email address will not be published.