Charles Michel želi zadržati plan za oporavak, ali i smanjiti novi višegodišnji financijski plan - Kanal 5

Charles Michel želi zadržati plan za oporavak, ali i smanjiti novi višegodišnji financijski plan

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel planira zadržati prijedlog plana za oporavak europskog gospodarstva u obliku u kojem ga je EU Komisija predložila, no predložit će kompromisno i nešto manji Višegodišnji financijski okvir.

Charles Michel je to najavio u razgovoru s veleposlanicima zemalja članica, a taj prijedlog tzv. pregovaračka kutija bit će podloga za raspravu na sastanku na vrhu 17. i 18. srpnja te se vode intenzivne konzultacije s vladama.

Facebook

Iz diplomatskih krugova se doznaje kako Charles Michel u svom prijedlogu planira zadržati iznose koje je predložila Komisija, to jest 500 milijardi eura zemljama članicama kao bespovra

tna pomoć i 250 milijardi kao povoljni zajmovi.

Michel planira predložiti manji sedmogodišnji okvir u odnosu na onaj koji je predložila Komisija, između 1050 i 1094 milijarde eura, dok je prijedlog Komisije 1100 milijardi eura za narednih sedam godina.

70 posto financijskih sredstava za oporavak zemlje članice trebale bi iskoristi 2021. godine, a ostatak u periodu od 2022, a bit će potrebno razraditi posebne kriterije za alokaciju tih sredstava zemljama članicama.

Tzv. štedljiva četvorka zemalja članica – Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska se protivi da se sredstva dodjeljuju kao bespovratna pomoć te traže da to bude u obliku povoljnih zajmova, no ipak ublažavaju stavove.

Leave a Comment

Your email address will not be published.