Čelnici EU raspravljaju o podjeli doza cjepiva, premijer Plenković traži više Pfizerovog za Hrvatsku - Kanal 5

Čelnici EU raspravljaju o podjeli doza cjepiva, premijer Plenković traži više Pfizerovog za Hrvatsku

Čelnici država članica EU-a na svom virtualnom sastanku na vrhu u četvrtak raspravljaju o raspodjeli cjepiva i Hrvatska traži više doza Pfizer/BioNTechovih cjepiva kako bi nadoknadila nedostatak zbog spore isporuke AstraZenece, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Čelnici raspravljaju o raspodjeli 10 milijuna doza, koje će Pfizer/BioNTech isporučiti u drugom tromjesječju, a koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Ovih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva moglo bi ublažiti tu neravnotežu.

Kako se doznaje, hrvatski premijer Andrej Plenković je tražio da one zemlje koje su naručile najviše AstraZenecina cjepiva dobiju veći dio od tih 10 milijuna doza kako bi se tako kompenzirao manjak koji je nastao zbog problema s AstraZenecom, a koji se u vrijeme narudžbe nisu mogli predvidjeti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.