CARNET Konferencija CUC 2021 Nove prilike za hrvatsko obrazovanje kroz primjenu digitalne tehnologije i umjetnu inteligenciju - Kanal 5

CARNET Konferencija CUC 2021 Nove prilike za hrvatsko obrazovanje kroz primjenu digitalne tehnologije i umjetnu inteligenciju

Ovogodišnja, 23. po redu CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021 održat će se od 27. do 29. listopada 2021. godine u Šibeniku pod nazivom „Nove prilike!“.

Kroz interaktivna izlaganja, panele i radionice fokusirat ćemo se na teme vezane uz nove prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija, posebice na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje te primjenu tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi, objavili su organizatori.

Inače, CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC godišnje je okupljanje CARNET-ovih korisnika i suradnika, uključujući učitelje, nastavnike i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama, profesore na fakultetima, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice, kao i informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Foto: CARNET / Dejan Batak

To je platforma za razmjenu informacija, znanja i iskustava te razvoj suradnje osoba koje imaju dodir s IKT-om, ponajprije internetom te s njim povezanim naprednim oblicima korištenja, primarno u edukaciji, koristeći se modernim pedagoškim pristupima. Konferencija se kontinuirano organizira od 1999. godine te je od skromnih početaka tijekom godina postala važno događanje koje danas okuplja više od 1000 sudionika iz svih područja primjene IKT-a.

Foto: CARNET / Dejan Batak

Tradicionalno se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ureda predsjednika Republike Hrvatske, koji tako iskazuju potporu djelovanju Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET u poticanju primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u hrvatskome društvu.

Ovogodišnja CARNET-ova konferencija za korisnike obrađuje tri glavne teme: tehnologija na rubu obrazovanja (korištenje najnovijih tehnologija u školama, kako pripremiti učitelje za poučavanje, stvaranje umjetne inteligencije t umjetna inteligencija u vrednovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje (trendovi u poučavanju i učenju,  lekcije iz pandemije – nove prilike, kako motivirati buduće generacije učenika i studenata, obrazovanje usmjereno na učenike u online i hibridnom obrazovanju, učitelji novoga doba – digitalni nomadi, interaktivna učionica u online i hibridnom obrazovanju), održivi razvoj – tehnologija u službi zelene škole (primjena tehnologija za zeleni i održivi razvoj u školi – npr. škole meteorolozi, odgovorno iskorištavanje tehnologije, škole – proizvođači energije i mreže “zelenih” škola, održivost i tehnologija u međupredmetnim temama, održivi razvoj i Uporaba IKT-a – iskustva iz nastave i šire).

Pozvana predavanja tijekom konferencije održat će Andreas Schleicher – OECD pod nazivom “Educating students for their future, not our past”, Marco Neves pod nazivom “Dobre prakse AI u obrazovanju”, te Fengchun Miao – UNESCO pod nazivom “AI u obrazovanju”. Više informacija o predavačima možete pronaći na https://cuc.carnet.hr/2021/pozvani-predavaci/ 

Tijekom konferencije održat će se i paneel pod nazivom “30 godina CARNET-a”, posvećen 30. obljetnici pokretanja projekta CARNET, te će biti riječi o događajima koji su obilježili povijest CARNET-a te o planovima za budućnost, a panelisti su prof. dr. Predrag Pale, jedan od osnivača CARNET-a, prof. dr. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta od 2003. do 2009., Jasenka Gojšić, ravnateljica CARNET-a od 1998. do 2004. godine, te gospodin Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a.

Foto: CARNET / Dejan Batak

Druga dva panela su pod nazivom “Znanja i vještine za moderno tržite rada” tijekom kojeg će predstavnici inovativnih hrvatskih kompancija predstaviti koja su to znanja i vještinama potrebne za moderno tržište rada, te  “Sanjaju li učenici digitalne učitelje?” na kojem će se čuti stavovi i iskustva učenika na online nastavu. Predstavit će se rezultate istraživanja stavova učenika o pandemiji; što je bilo pozitivno, koliko su zapravo prepisivali, jesu li po njima ocjene jednako vrijedne u online svijetu kao i prije, koji digitalni alati su bili korisni te kako to ocjenjuju, koliko alata će koristiti nakon povratka u učionice?

Cijeli program konferencije dostupan je na https://cuc.carnet.hr/2021/ 

Leave a Comment

Your email address will not be published.