Krunoslav Capak: Počet ćemo rano cijepiti, među prvima u svijetu, stiže 4,6 milijuna cjepiva - Kanal 5

Krunoslav Capak: Počet ćemo rano cijepiti, među prvima u svijetu, stiže 4,6 milijuna cjepiva

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo komentirao je jutros u radio emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ kada stiže i kada bi moglo započeti prvo cijepljenje u Hrvatskoj. U našu zemlju stižu 4 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva. Optimistična je prognoza da prve doze stižu u prosincu.

“Imamo prvi nacrt plana, ali još ne znamo kad će doći cjepivo. Hrvatska je osigurala cjepivo od tri dobavljača, nastavit ćemo i s ostalim dobavljačima. Zasad ćemo imati dovoljno za više od 50 posto stanovništva. Ne znamo koje će biti prvo cjepivo koje će biti registrirano, najizglednije je ovo oxfordsko Astra Zeneca. Kada će biti spremno – ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro. Taj trenutak se bliži”, rekao je Capak.

“Pfizerovo cjepivo bi moglo biti prvo u svijetu. Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu”, rekao je Capak.

“Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komoditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju – zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojsku. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti”, rekao je Capak i dodao kako još ni ne znaju kolika će biti valjanost cjepiva, odnosno koliko će cjepivo vrijediti. Neka cjepiva vrijede 6 mjeseci.

Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.