Capak najavio niže cijene testova, zašto su u Hrvatskoj cijene testova astronomske? - Kanal 5

Capak najavio niže cijene testova, zašto su u Hrvatskoj cijene testova astronomske?

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV komentirao je aktualne epidemiološke mjere.

“U diskusiji je bilo i da se ograniči i broj sudionika na svadbama, ali je izglednije da ćemo ostaviti broj, ali uvesti preporuku za sva okupljanja, svadbe, pričesti, krizme i postaviti malo strože mjere. Postojala bi obaveza da se skup prijavi Civilnoj zaštiti, ako ima više od 100 ljudi, a Civilna zaštita će organizirati nadzor. To će biti neke mještovite inspekcije i nadzirati da li se okupljeni drže propisanih mjera.”

Nove če preporuke sadržavati posebnu uputu koja će se odnositi na ples, a rekao je da se raspravlja i o obvezi nošenja maski.

“Podij treba biti dovoljno velik, 4 kvadratna metra po plesaču. Ples treba biti individualan i to bi se sve nadziralo. Svima je u interesu, i onima koji organiziraju i onima koji dolaze da se nitko ne zarazi.”, izjavio je Capak.

“To je bila jedna od glavnih tema danas ujutro i popodne. Mi za sad imamo obvezu nošenja maski samo u javnom prijevozu, a to bi bilo prošireno i na neke druge zatvorene prostore, no još ne znamo koje. Uglavnom one u kojima je veći broj ljudi gdje je teško držati distancu”, pojasnio je.

Komentirajući mjere na granicama sa susjednim državama, rekao je; “Granice nisu otvorene, još 26. lipnja smo donijeli mjere. Djelimo zemlje na EU i treće zemlje za koje postoji ograničenje osim za neke izuzetke, a sada se razmatra da se za te izuzetke donesu posebne mjere. To vrijedi za sve treće zemlje.”

Capak je najavio je niže cijene testova na koronavirus;

“Razmatra se da se revidiraju cijene reagensa i rada koje su u početku bile visoke, dakle da pružatelji usluge s HZZO-om razmotre nižu cijenu. Svakako možemo očekivati niže cijene.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.