BUDUĆNOST EUROPE Rasprava na plenarnoj skupštini o preporukama panela građana i građanki - Kanal 5

BUDUĆNOST EUROPE Rasprava na plenarnoj skupštini o preporukama panela građana i građanki

Na plenarnoj skupštini razmotrit će se 90 preporuka održanih panela o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” i „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju” te povezane preporuke nacionalnih panela građana i građanki.

U oba europska panela građana i građanki koji su dosad dovršili preporuke sastalo se (osobno i na daljinu) otprilike po 200 Europljana različitih dobi i podrijetla iz svih država članica kako bi raspravili i usvojili preporuke o aktualnim i budućim izazovima za Europu. Panel o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” usvojio je 39 preporuka na završnoj sjednici kojoj je domaćin bio Europski sveučilišni institut u Firenci u prosincu.

Domaćini panela o „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju”, održanog u siječnju, bili su Europski koedž u Natolinu i Grad Varšava, gdje je u okviru svoje nadležnosti dovršio 51 preporuku. Tih 90 preporuka predstavit će se i o njima će se raspravljati na predstojećoj plenarnoj skupštini Konferencije 21./22. siječnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu (Francuska), zajedno s povezanim preporukama nacionalnih panela građana i građanki.

Pri otvaranju plenarne skupštine Konferencije odat će se počast predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju, koji je preminuo 11. siječnja.

Četiri europska panela građana i građanki proces su koji vode građani i građanke i nezaobilazni su za Konferenciju o budućnosti Europe. U njihovim se raspravama uzimaju u obzir doprinosi građana i građanki prikupljeni iz cijele Europe putem višejezične digitalne platforme te događanja koja se održavaju diljem država članica, a popraćena su prezentacijama istaknutih akademika i drugih stručnjaka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.