BRUXELLES / PITANJE PREMIJERU PLENKOVIĆU Bi li uhitio Putina da ovaj dođe u Hrvatsku? - Kanal 5

BRUXELLES / PITANJE PREMIJERU PLENKOVIĆU Bi li uhitio Putina da ovaj dođe u Hrvatsku?

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika na kojem su glavne teme summita bile daljnja potpora Ukrajini, posebno u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu te unutarnje tržište i pitanja energije i migracija.

“Još jednom smo pokazali privrženost i solidarnost Ukrajini u svim aspektima. Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica”, rekao je Plenković.

Razgovarali se i o pitanju migracija.

“To je tema koja jako opterećuje pojedine članice. EK će iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije”, izjavio je Plenović.

Foto: Vlada RH

Kaže da su razgovarali i o onome što se dogodile s velikim bankama u Americi i Švicarskoj.

“Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma, u proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogučile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije”, rekao je Plenković.

Ponovio je da će ulazak u eurozonu pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu.

Plenković je upitan bi li odobrio uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe u Hrvatsku, na temelju naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda. “Njegov dolazak nije realan”, odgovorio je Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.