DALIJA OREŠKOVIĆ Brojač novca metafora je moći i nedodirljivosti - Kanal 5

DALIJA OREŠKOVIĆ Brojač novca metafora je moći i nedodirljivosti

„Više smo puta u ovoj sabornici upozoravani da smo novi i da se baš ne snalazimo kako treba, a jučer nas je i predsjednik države upozorio da smo samodopadne provokatorice, jer smo se usudile biti ispred prostorija u kojima je on bio s druge strane vrata. No mi se trudimo učiti od iskusnijih, pa smo danas nabavile brojač novca kako smo vidjeli da je to običaj u klubovima. Nama je žao što nam nitko nije rekao da klub treba imati brojač novca, pa ga nismo na vrijeme nabavile“, poručila je u srijedu u Saboru zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković. 

Kako je dodala, brojač novca u banci ili mjenjačnici je tehnička naprava i na neki način simbol transparentnosti ispravno prebrojanog novca. „Pomoćno suvremeno sredstvo. I ništa više. No što je brojač novca u jednom privilegiranom klubu u kojem se miješaju karte i valute raznih grana vlasti i razina političke elite. Nitko se ne bi sjetio domaćinu poklanjati brojač novca da u klubu ne postoji nekakvo nedvojbeno strujanje svijesti da se tu vrti nekakva para. I da je to uglavnom svima jasno. Brojač novca je ovdje metafora moći, nedodirljivosti i uzvišenosti, pa je bez problema i pred očima bilo kojeg uobičajenog gosta mogao vidljivo stajati na polici“, rekla je. 

Poručila je da tu počinje problem za sve posjetitelje kluba u Slovenskoj 9. „Ispričavam se, tu bi počeo problem za sve posjetitelje kluba da smo iole prosječno normalna europska država. A zapravo bi u problemu bila cijela država, jer bismo ostali bez dvije i pol grane vlasti i glave Oružanih snaga u jednom istom trenutku.

U iole normalnoj državi predsjednik koji odlazi usred lockdowna jesti i piti u ilegalnu zalagaonicu bio bi nakon dva-tri dana javnih pritisaka, čak i bez aktivnosti oporbe, bivši. A naš predsjednik prijeti i vrijeđa one koji upozoravaju na što je sveo instituciju predsjednika.

Ne samo to, on čak kaže da je tamo bio i dva dana nakon potresa, kada mnogi Zagrepčani nisu mogli mirno ni zaspati u oštećenim zgradama, traumatizirani izolacijom i korona karantenom s jedne strane, a strahom od stalnih podrhtavanja tla s druge strane. Baš u to vrijeme, preko volje solidaran sa svima nama, Predsjednik je prema vlastitim riječima natjerao načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da s njim tuče neprijateljsku silu morskih plodova u ilegalnom klubu“, smatra Orešković. 

U normalnoj državi, naglasila je, sada bismo ostali i bez načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, jer profesionalni časnik ne bi mogao braniti čast sastajanja u kvazi stožeru, u kojem se tuče bela i mjerkaju hostese, dok građani ne mogu ni do starih roditelja u susjedni grad ili općinu.

„U prosječno normalnoj državi u jednom bismo danu ostali bez najmanje tri ministra koje bi sam premijer ispratio iz Vlade da uopće spasi i samu Vladu. U prosječno normalnoj državi jedan bi županijski sud ostao bez predsjednika brže nego da ga lovi i najbrži presretač u zemlji. U prosječno normalnoj državi predsjednik parlamenta i premijer svaku bi svoju izjavu za javnost tjednima počinjali i završavali jednom te istom sintagmom bez iznimke: ispričavamo se javnosti za ono što su učinili svi oni koji su dali ostavke ili su smijenjeni“, navela je Orešković. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.