Brodosplit i Storylines grade prvi ekološki održiv brod za stanovanje na moru vrijedan 1,5 milijardi američkih dolara - Kanal 5

Brodosplit i Storylines grade prvi ekološki održiv brod za stanovanje na moru vrijedan 1,5 milijardi američkih dolara

Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija. 

Brod će biti duljine 232,5 metara i imat će 547 privatnih rezidencija. Zvat će se MV Marrative te će biti prvi stambeni brod na pogon ukapljenog prirodnog plina (LNG), navodi se u priopćenju.

Brod će stanovnicima rezidencija nuditi 20 restorana i barova, kao i niz bazena. Stanovnici će, kako se navodi, preko marine uz krmu imati pristup osobnim plovilima, kuglanu, hidroponsku vrtnu farmu i fitness zonu na otvorenom sa sportovima s reketom, sunčalištem za jogu i stazom za trčanje, te wellness centrtom od 10.000 četvornih metara. Imat će posebne spa sobe i teretane te kliniku za pomlađivanje. Brod MV Narrative će također pretvarati otpad u energiju kako bi smanjio svoj utjecaj na okoliš. Hidroponski vrt na solarni pogon omogućio bi da bude dostupna svježa hrana.

Rok isporuke broda je 2025. godina. Taj brod razlikuje od broda za krstarenje po tome što je namjenski izgrađen za stanovanje na moru. Zamišljeno je da, između ostalog, ima poštu, školu, knjižnicu, bolnicu, banku, bazene, uredski prostori i 20 restorana i barova.

“Brod je ugovoren i u suradnji s vlasnikom rade se sve nužne tehničko komercijalne aktivnosti kako bi gradnja krenula u najkraćem realno mogućem roku. Brodosplit ima potencijala i nove ugovore, osiguranu budućnost sljedećih 5 godina. Vjerujemo da ćemo uspješno okončati predstečajni postupak i nastaviti s brodograđevnom djelatnošću u Splitu”, izjavio je za Hinu u četvrtak predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Vlasnik tog najvećeg hrvatskog škvera​,​ koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara​,​ je DIV​ grupa, u vlasništvu Debeljaka​.

Od svibnja ove godine su u predstečaju​ u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna​. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih.

Početkom sprnja proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna.

Leave a Comment

Your email address will not be published.