BRODOSPLIT Deblokada poslovnog računa prvi korak k normalizaciji poslovanja - Kanal 5

BRODOSPLIT Deblokada poslovnog računa prvi korak k normalizaciji poslovanja

Neočekivanim obratom i uplatom gotovo 24 milijuna eura, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izbjegao je stečaj splitskog brodogradilišta. No, to je samo prvi korak u izlasku iz agonije u kojoj se brodogradilište i njegovi radnici nalaze posljednih godinu dana. Sada je prije svega potrebno obnoviti proizvodnju i osigurati nove poslove te na posao vratiti barem dio od više od tisuću radnika koji su dobili otkaz ili sami napustili tvrtku.

Brodosplit već godinu dana izgleda kao ”grad duhova”. Vodstvo tvrtke ne otkriva od koga je i pod kojim uvjetima dobilo novac za deblokadu računa.

Glasnogovornik tvrtke kaže kako je između 200 i 300 ljudi dolazilo na posao i dobivalo plaće, no velika većina zaposlenika, njih više od 1000, napustila je brodogradilište. Mnogi su već i pronašli nove poslove.

Od deblokade računa neće biti mnogo koristi ako Brodosplit vrlo brzo ne dođe do novih kredita i ugovaranja novih poslova.

Posebna priča su četiri obalna ophodna broda koja se za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice već godinama grade u Brodosplitu. Ti brodovi još nisu dovršeni jer Brodosplit zahtijeva dodatno plaćanje za njihov dovršetak. Tek treba vidjeti kako će se rasplesti ta situacija.

Član Uprave DIV Grupe Darko Pappo rekao je da je uz pomoć inozemnog kredita račun Brodosplita odblokiran i da je to prvi korak k normalizaciji poslovanja, koje će se ubrzo nastaviti redovnim tempom.

Radi se o tome da smo odblokirali račun, zakonski preduvjeti koji su temelj za otvaranje stečaja otklonjeni su. Do stečaja nije došlo, nastavlja se redovno poslovanje, izjavio je Pappo nakon sastanka Liderova kluba izvoznika. Dodao je da Brodosplit nastavlja s financiranjem tekućih projekata.

Uzrok teškoća u koje je upao Brodosplit, kazao je, bio je u sankcijama koje su nametnute VTB banci čiji je on klijent, odnosno gdje je imao dva kredita u visini od 90 milijuna eura, koji su u jednom trenutku postali nedostupni.

Tada je došlo do blokade računa i svih tih situacija koje su bile neugodne, no to smo uspjeli prebroditi, tvrdi Pappo.

Na pitanje odakle su nabavili novac, rekao je da su se zadužili na međunarodnom financijskom tržištu, što je prema njegovu mišljenju u tako velikim poduzećima sasvim normalno. Istaknuo je da u Hrvatskoj ne postoje nikakvi programi ni financijske institucije koje su voljne tako nešto financirati.

Naveo je i da strane financijske institucije ne bi dale pozajmicu da nisu duboko snimile Brodosplitovo poslovanje, mogućnosti i resurse.

Imamo već dva broda koja su u fazi gradnje, koja je zastala, ali koja ćemo nastaviti graditi, a dva ugovora smo izgubili zbog ove situacije i to ugovore za koje smo tražili jamstva još 2021. godine i za koje nam Vlada nije dala jamstva, rekao je. Dodao je da je Brodosplit u međuvremenu ugovorio još jedan veliki projekt, do sada najveći u hrvatskoj brodogradnji.

Na pitanje pod kojim su uvjetima dogovorili financiranje, kazao je da su kreditni uvjeti mogli biti i bolji, no da su s tim financiranjem zadovoljni. Istaknuo je da bi bili mnogo sretniji da se takve transakcije događaju s hrvatskim bankama, odnosno hrvatskim financijskim institucijama.

Nastojat ćemo da Brodosplit i dalje bude ono što je i bio, najveće hrvatsko brodogradilište. Ovo što se dogodilo je viša sila – posljedica COVID-a i ukrajinskog sukoba. Rezultat je da smo se našli u teškoćama iz kojih, vjerujem, da ćemo izaći vrlo brzo, rekao je Pappo.

Sačuvana jezgra zaposlenih

Jedna od posljedica teškoća, kazao je, i gubitak je zaposlenih. Dodao je, međutim, da je Brodosplit sačuvao jezgru zaposlenih i vjeruje da će se sa spomenutom aktivacijom projekata dio radnika vratiti, a bit će i novih zapošljavanja.

Sada je u cijeloj grupi više od dvije tisuće zaposlenih, u Brodosplitu su već dva broda u fazi gradnje, brod koji sam spomenuo je brod za tvrtku Story lines, ime će mu biti Narativ i vrijednost naših radova na njemu je blizu 700 milijuna eura. To zahtijeva niz dodatnih radnji za osiguranje financiranja, što se nadam da ćemo uspjeti, zaključio je Pappo, dodavši da je spomenuti brod ukupne vrijednosti preko milijarde eura.

Ročište koje se trebalo u petak održati zbog prijedloga stečaja Brodosplita otkazano, jer je Brodosplit danas izašao iz blokade. Brodosplit je izašao iz blokade s obzirom da mu je žiro račun deblokiran, a to znači da je s današnjim danom postao sposoban za plaćanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.