Brod HRM-a „Dubrovnik“ krenuo u operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju - Kanal 5

Brod HRM-a „Dubrovnik“ krenuo u operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju

Svečani ispraćaj 3. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju, koji čini posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 "Dubrovnik", održan je 3. rujna 2019. ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu | Foto: MORH / M. Čobanović

Iz splitske luke u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u četvrtak, 3. rujna 2020. godine isplovio je brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 „Dubrovnik“ koji je s 32 člana posade 3. hrvatskog kontingenta krenuo u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

Ispraćaju je nazočio zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli koji je u kratkom obraćanju pozdravio pripadnike 3. hrvatskog kontingenta i čestitao im na dobro obavljenim pripremama i uloženim naporima kako bi se u okolnostima epidemije COVID-19 što bolje osposobili za ovu zahtjevnu zadaću. U dijelu operacije naziva FOCUS OPERATION brod Hrvatske ratne mornarice po treći će puta provoditi neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a sve s ciljem odvraćanja mogućih ugroza.

„Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska ratna mornarica daje svoj doprinos zajedništvu i jedinstvu država članica NATO-a te sudjeluje u demonstraciji jedinstvene, praktične i neposredne odlučnosti NATO-a u zaštiti i obrani saveznika. Time naša mornarica i naše Oružane snage još jednom pokazuju da je Republika Hrvatska odana članica NATO-a na koju partneri i saveznici u svakom trenutku mogu računati“, istaknuo je kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Zapovjednik kontingenta kapetan korvete Marinko Majić zahvalio se prije isplovljenja na ukazanom povjerenju naglasivši kako su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne obuke koju su prošli spremni za zadaću koja ih čeka u Sredozemlju.

Zapovjednik broda RTOP-42 „Dubrovnik“, poručnik bojnog broda Ante Uljević koji treći puta odlazi u operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju, rekao je kako je sudjelovanje brodova HRM-a u ovoj operaciji prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

Raketna topovnjača RTOP-42 „DUBROVNIK“ klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvorova. Brod je namijenjen za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Uz navedeno, brod provodi namjenske zadaće i u složenijim uvjetima, na otvorenom moru, prilazima i u međuotočnom području, ograničeno protupodmorničko djelovanje te prekrcaj na sumnjivi brod u sklopu nadzora pomorskog prometa. Brod je naoružan s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvije puškostrojnice PKT za blisku zaštitu. 

Brod je već sudjelovao u operaciji Sea Guardianu rujnu 2019., a osim toga sudjelovao je u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori te Albaniji.    

Leave a Comment

Your email address will not be published.