Britanski premijer Boris Johnson odbija podnijeti ostavku zbog organizacije zabava u vrijeme mjera ograničenja - Kanal 5

Britanski premijer Boris Johnson odbija podnijeti ostavku zbog organizacije zabava u vrijeme mjera ograničenja

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je odbacio oporbene pozive da podnese ostavku zbog sudjelovanja na zabavama u vrijeme mjera ograničenja, ali je prihvatio da se na njega odnosi pravilo da ministri trebaju ostati bez posla ako su svjesno doveli u zabludu parlament.

Johnson, koji je 2019. osvojio najveću konzervativnu većinu u više od 30 godina, čeka objavu službene istrage o tvrdnjama da je bilo više zabava s alkoholom u Downing Streetu tijekom mjera ograničenja. Rekao je parlamentu da nijedno pravilo nije prekršeno.

Nije jasno kada će biti objavljeni rezultati istrage koju je provela dužnosnica kabineta  Sue Gray, pogotovo jer je policija otvorila vlastitu istragu.

Na pitanje čelnika oporbene Laburističke stranke Keira Starmera primjenjuje li se i na njega ministarski kodeks, koji kaže da ministri koji su svjesno zavarali parlament trebaju ponuditi ostavku, Johnson je rekao: “Naravno.”

“Ako je zaveo parlament, mora podnijeti ostavku”, rekao je Starmer parlamentu. “Hoćete li sada dati ostavku? Ne”, odgovorio je Johnson.

Rekao je da ne može govoriti o istragama tih zabava.

Johnson je rekao da je njegova vlada usredotočena na poticanje gospodarskog rasta i vođenje odgovora Zapada na krizu u Ukrajini.

Johnson je dao razna objašnjenja o zabavama: prvo je rekao da nisu prekršena pravila, ali se potom ispričao Britancima za očito licemjerje takvih okupljanja. Negirao je tvrdnje da je upozoren da je neprimjereno okupljanje u vrijeme zabrana održano 20. svibnja 2020., za koje kaže da je mislio da je radni događaj.

Britanska policija u utorak je priopćila da je otvorila vlastitu istragu o zabavama u Downing Streetu, čime je pojačan pritisak na Johnsona.

Neki od njegovih zastupnika već su zahtijevali da podnese ostavku, no za pokretanje te procedure 54 od 359 konzervativnih zastupnika u parlamentu moraju napisati pisma nepovjerenja predsjedniku stranačkog odbora.

Broj poslanih pisama čuva se u tajnosti dok se ne dosegne prag od 54.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja se smatra mogućom budućom premijerkom ako Johnson bude smijenjen, rekla je da Downing Street još nije dobio nalaze izvješća Gray.

Upitana o tvrdnjama da su Johnson i njegovo osoblje tulumarili u srcu britanske države dok je običnim ljudima bilo zabranjeno čak i da se osobno opraštaju od svojih umirućih rođaka, Truss je rekla da su neka od izvješća zabrinjavajuća.

“Jasno je da mora doći do promjene u kulturi”, rekla je Truss za BBC. “Moramo dobiti rezultate izvješća, moramo pogledati rezultate i riješiti probleme koji postoje.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.