BRANKO BAČIĆ Očekujemo da Hrvoj-Šipek i nas i javnost upozna s okolnostima istrage - Kanal 5

BRANKO BAČIĆ Očekujemo da Hrvoj-Šipek i nas i javnost upozna s okolnostima istrage

Branko Bačić obratio se medijima te je govorio o sastanku vladajuće koalicije. 

“Na sastanku smo s predsjednikom Vlade raspravili teme koje su pred nama ovaj tjedan, osvrnuli smo se na događanja koja su iza nas u proteklom tjednu. Ono što je posebno bitno istaknuti, bila je rasprava o trenutnom stanju s epidemijom, gdje nas je predsjednik Stožera upoznao s aktivnostima.

Kao što znate u tjednu iza nas znakovito je manji broj novozaraženih, što je dobro, međutim, s obzirom na još uvijek visoku incidenciju potrebno je i dalje biti oprezan i držati se mjera koje je stožer naznačio jer je još uvijek visok broj umrlih, koji je posljedica visokog broja zaraženih od prije 3,4 tjedna.

U tom smislu smo dali punu podršku Zakonu o zaštiti pučanstva o čijim izmjenama ćemo raspravljati sljedeći tjedan u Saboru, a kojima su propisane sankcije za odgovorne osobe u tijelima državne, lokalne, područne i regionalne samouprave, koje ne provode mjere koje je stožer donio i obvezao sve čelnike spomenutih tijela i jedinica koje takve mjere ne provode”, rekao je na početku.

Dodao je i kako u srijedu u Saboru raspravljaju o proračunu za 2021. godinu:

“Marić nas je prije toga, kao vladajuću koaliciju, upoznao s posljednjim podacima o rastu BDP-a koji iznosi 15,8% i vrlo vjerojatno će Hrvatska u ovoj godini bio rekorder u EU kada je u pitanju rast BDP-a, što znači da smo se u godinu dana vratili u predkrizno vrijeme. Ako se sjećamo, nakon financijske krize 2008. godine trebalo nam je gotovo 10 godina da se vratimo na predkrizne razine, sada nam je trebalo godinu dana zahvaljujući snažnim mjerama Vlade kojima se podržalo gospodarstvo i realni sektor gdje je 700 tisuća radnika dobilo potpore za očuvanje radnih mjesta.

Prema procjenama gospodarskih stručnjaka očekujemo da će rast biti i nešto viši, što znači da bi Hrvatska na kraju ove godine bila prva ili druga zemlja po rastu u EU. Iduću srijedu ćemo glasovati o usvajanju proračuna”.

Govorio je i o glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek i propustima u istrazi afere Software:

“Kao što znate, čuli ste i od premijera, da je Vlada prošli tjedan usvojila izvješče glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništva i Vlada je podržala to izvješće i klubovi vladajuće većine su tijekom rasprave o tome dali potporu glavnoj državnoj odvjetnici. Prema tome stat ćemo iza izvješća jer tvrdimo da su dani brojni elementi poboljšanja o radu DORH-a.

No nećemo čekati, želimo da se što prije provede interni nadzor oko svih postupanja u aferi Sofware. Siguran sam da će nas glavna državna odvjetnica upoznati kako je došlo do mimoilaženja s nastavljanjem istrage u aferi Software. Prema riječima ministra pravosuđa i uprave, koji danas nije bio na sastanku, očekujemo da će se i do samog glasovanja znati rezultati tog nadzora”.

Ponovio je da su oni kao klub i Vlada usvojili izvješće glavne državne odvjetnice te da su stav oko toga već donijeli i iznjeli.

“Neovisno o tome očekujemo da nas glavna državna odvjetnica upozna sa svim okolnostima u predmetu. Ona ima našu podršku, a o tome što će biti znat ćemo kada dođe izvješće o provedenom nadzoru.

Ne mogu odgovarati na to što će biti ako bude. Glavna državna odvjetnica je dobila potporu u Saboru i očekujemo da nas i kompletnu javnost upozna sa svim okolnostima. Pričekat ćemo izvješće, ona ima podršku vladajuće većine”, ponavljao je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.