BOŽO PETROV: Vladin prijedlog zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi je 'kamilica', a Mostov je sveobuhvatan i žestok - Kanal 5

BOŽO PETROV: Vladin prijedlog zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi je ‘kamilica’, a Mostov je sveobuhvatan i žestok

Most je predstavio prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi čiji je autor Robert Podolnjak, a o prijedlogu su govorili predsjednik Mosta Božo Petrov i član Glavnog odbora stranke Marko Sladoljev.

Božo Petrov je za vladin prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi da je ”kamilica”, a da je njihov sveobuhvatan i sadrži žešće rezove koji su nam potrebni.

Most je siguran da njihov prijedlog vladajući neće prihvatiti, ali, kazao je Petrov, “ako ih barem natjeramo da svoje prijedloge korigiraju, da budu malo snažniji, onda ćemo nešto i učiniti”.

Autor prijedloga zakona Podolnjak naglasio je da predlažu smanjenje broja političara i dužnosnika i da veći gradovi preuzmu ovlasti županija što bi u konačnici dovelo do ukidanja županija i smanjenja administracije.

Mostov je prijedlog smanjenje broja predstavnika u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama za 20 posto, odnosno 2000 manje nego što ih trenutačno ima te da čelnici oko 400 radova i općina, koje imaju manje od 5000 stanovnika, svoje dužnosti obavljaju isključivo volonterski.

Mostov prijedlog je i lakše raspisivanje lokalnih referenduma – on bi se morao raspisati kada bi to zatražilo 10, umjesto sadašnjih 20, posto birača upisanih u birački popis neke općine ili grada.

Treba zakonski ograničiti broj mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi oni mogli biti na vlasti biti maksimalno osam godina – dva uzastopna mandata. Tim prijedlogom želi se smanjiti korupciju koje je puno veća u općinama i gradovima s dugovječnim načelnicima i gradonačelnicima.

Nadalje, Most predlaže postupno “razvlaštenje” županija, kao što bi bio prvi korak prema njihovom potpunom ukidanju.

Prema njihovom prijedlogu zakona gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika i gradovi sjedišta županija, na svom teritoriju mogu obavljati i poslove iz djelokruga županije. Tako bi veliki gradovi ”razvlastili’ ‘županije i od njih preuzeti upravljanje bolnicama, školama i drugim ustanovama.

”Županija bi ostala samo prazna školjka, koju bi se potom, u drugom koraku, jednostavno moglo ukinuti ”, izjavio je autor prijedloga zakona Podolnjak.

Leave a Comment

Your email address will not be published.