Bivši šef USKOK-a Željko Žganjer o aferi Tušek: Snimka upućuje na moguće kazneno djelo - Kanal 5

Bivši šef USKOK-a Željko Žganjer o aferi Tušek: Snimka upućuje na moguće kazneno djelo

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer komentirao je za N1 televiziju okolnosti oko afere – zagorska klijet, a na pitanje reporterke N1 o komentarima političara koji kažu da ne vide kazneno djelo, Žganjer je odgovorio:

“Naravno, pravo je svakog građanina da komentira ovaj događaj, pa tako i predsjednika i premijera. Međutim, ako vas boli glava, a ja imam neko mišljenje o toj boli, ipak je najbolje da odete kod doktora da provjeri što je s tom vašom glavom. Prema tome, prepustimo mjerodavnim državnim tijelima da provjere ove podatke koji, po mom dubokom uvjerenju, zahtijevaju brzu i promptnu provjeru USKOK-a.”

“Preslušao sam snimku, nešto sam pročitao u medijima, podaci koji proizlaze iz toga doista upućuju na moguću kaznenu radnju. Osobno mislim da bi možda moglo biti riječi o trgovanju utjecajem”, kazao je dalje Žganjer uz ogradu da postupak tek treba donijeti svoje:

“Reću svoje osobno mišljenje, ovakve dogodovštine po klijeti nagrizaju demokratsku supstancu društva. Čovjek koji funkcionira u politici tu je zato što je dobio legitimitet od naroda. Ako on dogovara stvari na ovakav način, čini mi se da to nije bila prava i jedina volja naroda”, odgovorio je i dodao:

“Nešto je u tom smislu kazao Vrhovni sud u jednoj od ranijih osuda. Imamo sudsku praksu o ovome. U ovom svom mudrovanju se oslanjam na sadržaj te prakse.”

“Svojedobno je Vrhovni sud jednom promišljenom, mudrom i vrlo lijepo sročenom odlukom kazao što misli o primjeni nekih snimaka koje su snimljene na sličan način kao u ovom slučaju”, komentirao je Žganjer pitanje ispravnosti uvažavanja ovako nastale snimke kao dokaza u pravosudnom postupku. Rekao je da se u postupku takve snimke mogu koristiti ako se utvrdi da je primarni interes javnosti ono što preteže nad svim ostalim okolnostima.

Leave a Comment

Your email address will not be published.