Vili Beroš: Stožer je političko tijelo, ali niti jedna njegova odluka nije bila politički motivirana - Kanal 5

Vili Beroš: Stožer je političko tijelo, ali niti jedna njegova odluka nije bila politički motivirana

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL televiziju i Damiru Gregoret je komentirao odluku Ustavnog suda da su mjere i ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite bile u najvećem dijelu u skladu s Ustavom.

Odluka samo naglašava i potvrđuje što dugo govorimo. Sve naše mjere bile su temeljene na zaštiti zdravlja i života građana. Da su donesene u jednom čudnom kontekstu. Lako je nama sad govoriti, ali kad je velika pošast dolazila, kad je u okolnom zemljama bio velik broj umrlih, morali smo se nositi s tim i donositi mjere, rekao je Beroš.

Na novinarsko pitanje jeli osobno u tim situacijama imao dvojbe hoće li neke odluke i mjere prijeći granicu, ministar Beroš je odgovorio;

– Mislim da ne, sve mjere su temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima, sve da spriječimo širenje i transmisiju virusa. Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci. Analizirali smo sve, sa znanstvenog i stručnog aspekta, uspoređivali naše mjere s mjerama u susjednim zemljama i cijelom svijetu. Nismo pronašli bitnih razlika. Utemeljen je i znanstveni savjet Vladin, koji je s međunarodnog aspekta propitivao naše mjere iz dana u dan.

Sami spominjete kontekst, a kontekst je da je to bilo predizborno vrijeme. Može li se gledati kroz tu prizmu?, upitala je novinarka Gregoret.

Mislim da je to bilo daleko prije predizbornog vremena i da je bila utemeljena na potrebi sprečavanja mobilnosti građana jer mobilnost je prepoznata kao onaj faktor koji najviše doprinosi širenju virusa. Tako da ne bih rekao da je bilo koja od naših odluka bila politički motivirana.

Leave a Comment

Your email address will not be published.