Biden pozvao Amerikance da se zajedničkim snagama riješe rasizma u svom društvu - Kanal 5

Biden pozvao Amerikance da se zajedničkim snagama riješe rasizma u svom društvu

WILMINGTON, DELAWARE - NOVEMBER 05: Democratic presidential nominee Joe Biden speaks as vice presidential nominee Sen. Kamala Harris (D-CA) listens at The Queen theater on November 05, 2020 in Wilmington, Delaware. Biden attended internal meetings with staff as votes are still being counted in his tight race against incumbent U.S. President Donald Trump. The final results remain too close to call in many critical battleground states. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je građane da se zacijeli američka rasna podjela poduzimanjem koraka i suprotstavljanjem rasizmu i nejednakosti za koje je kazao da predugo muče Sjedinjene američke države.

Biden naglašava da su opsadu Kapitola, koju su Trumpove pristaše izvršili 6. siječnja, proveli “lupeži, pobunjenici, politički ekstremisti i bijeli supremacisti”, ali vjeruje da velika većina Amerikanaca vjeruje u jednakost.

“Nikada nismo u potpunosti opravdali temeljna načela ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i imaju pravo da ih se jednako tretira tijekom života”, rekao je Biden u izjavi u Bijeloj kući.

Biden poduzima akciju na četiri fronta – ograničavanjem američkoj vladi korištenja privatnih zatvora, jačanjem antidiskriminacijske regulative na području stanovanja, naglašavanjem predanosti plemenskog suvereniteta Indijanaca i osuđivanjem diskriminacije protiv Amerikanaca porijeklom iz Azije i s pacifičkih otoka za koju je kazao da je porasla tijekom pandemije.

Na dan kada je prošlog tjedna preuzeo dužnost, Biden je potpisao izvršnu naredbu kojom se uspostavlja vladina inicijativa za rješavanje rasne nepravde i sistemskog rasizma u saveznim politikama, zakonima i programima.

Sjedinjene Države, koje još uvijek osjećajući nasljeđe ropstva ukinutog sredinom 19. stoljeća, prošle su godine potresli prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u mnogim gradovima kao odgovor na brojne incidente uključujući i smrt Georgea Floyda u Minneapolisu u svibnju 2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published.