VILI BEROŠ Besplatno zdravstveno osiguranje izgubit će čak 300.000 građana - Kanal 5

VILI BEROŠ Besplatno zdravstveno osiguranje izgubit će čak 300.000 građana

Najmanje 300.000 osiguranika HZZO-a možda će uskoro ostati bez prava na zdravstveno osiguranje, a nakon najavljenog ‘čišćenje’ evidencije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a) od viška osiguranika koji po svom statusu više nemaju pravo na državno zdravstveno osiguranje, ijavio je miistar zdravstve Vili Beroš.

U pitanju su osiguranici koji su mahom iseljenici iz Hrvatske na radu u inozemstvu, a koji nisu do sada brisani iz evidencije osiguranika HZZO-a te i dalje koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj.

Prema informacijama iz HZZO-u, a koje je objavio Novi list, radi se o izuzetno velikom broju ljudi, koji unatoč tome što ne uplaćuju zdravstveni doprinos koriste sva prava iz hrvatskog zdravstvenog osiguranja. Koliko ih je točno, znat će se za otprilike mjesec dana, a nakon što se upare baze podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

Hrvatsku je napustio velik broj građana i baza podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje se ispraznila, no isto se nije dogodilo i u vazi podataka HZZO-a. Dio iseljenika brisan je iz baze osiguranika HZZO-a tek početkom ljeta, kad su razmjenom podataka s MUP-om u HZZO-u popis osiguranika očistiti od osoba koje su se odjavile iz Hrvatske.

Po zakonu nije dozvoljeno imati dvostruko zdravstveno osiguranje u različitim državama, ali ne postoji jedinstvena baza podataka na razini Europske unije prema kojoj bi se vidjelo tko u kojoj državi uplaćuje i koristi zdravstveno osiguranje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.