BBC Hoće li Ukrajina zbog incidenta iznad Crnog mora ostati bez važnih informacija? - Kanal 5

BBC Hoće li Ukrajina zbog incidenta iznad Crnog mora ostati bez važnih informacija?

Susret ruskih zrakoplova i američke bespilotne letjelice je rezultirao padom američkog drona u Crno more. To je, po ocjeni dijela analitičara, jedan od najznačajnijih javno priznatih američko-ruskim sukoba od početka ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, piše BBC.  

John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, kaže da je bilo drugih presretanja u zraku i posljednjih tjedana, ali da je ovo posve drugačije prirode. Postavlja se pitanje je li moguće da je došlo do nesreće.

“Na temelju postupaka ruskih pilota, jasno je da su bili nesigurni, neprofesionalni”, rekao je tajnik Pentagona, brigadni general američkog ratnog zrakoplovstva Pat Ryder. “Mislim da djela govore sama za sebe”, rekao je Ryder o incidentu koji se dogodio jutros oko sedam sati po srednjoeuropskom vremenu, kada je ruski borbeni zrakoplov SU-27 oštetio propeler drona američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper. 

Predstavlja li ponašanje ruskih pilota, navodno bacanje goriva na putanju drona i potom sudar s njim, značajnu eskalaciju, pita se BBC u svojoj analizi. Prema Pentagonu, cijeli incident trajao je oko 30 do 40 minuta. 

Brigadni general Ryder kaže da nije bilo izravne komunikacije između ruske i američke vojske. SAD kaže da su ruski mlažnjaci vjerojatno pretrpjeli određena oštećenja, što ukazuje na to da sudar nije bio namjeran. 

Foto: Facebook

“Znam da State Department izražava našu zabrinutost oko incidenta izravno ruskoj vladi”, rekao je Ryder. No što ova epizoda znači za budućnost američkih operacija bespilotnih letjelica iznad Crnog mora i za vitalni nadzor koji takve operacije pružaju Ukrajini, pita se BBC. 

“Ako je poruka da nas žele odvratiti od letenja ili djelovanja u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora”, rekao je gospodin Kirby za VOA, “to im neće uspjeti jer se to neće dogoditi”.

Nije iznenađujuće da Rusija želi ukrajinskim saveznicima otežati obavljanje takvog posla što je više moguće. Washington je bio škrt na riječima o tome što se dogodilo dronu. 

Nakon sudara američki piloti bili su prisiljeni daljinskim upravljanjem srušiti dron u Crno more. Brigadni general Ryder nije htio reći gdje je dron pao ni je li ga ruska mornarica pokušavala preuzeti. Čini se da audiosnimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju da je u tijeku neka vrsta ruske operacije izvlačenja drona. Ali to nije potvrđeno, piše BBC.

Jasno je da Washington ne bi bio sretan da tako osjetljiva tehnologija nadzora padne u ruske ruke, dodaju. Za Joea Bidena, koji je odlučan podržavati Ukrajinu “koliko god treba”, ovo je delikatan trenutak.

Dalje BBC navodi da nije samo zapadno oružje ono što pomaže Ukrajini da izdrži rusku invaziju te napominje da je to i ogromna količina obavještajnih podataka u stvarnom vremenu o svakom aspektu ruskih vojnih operacija, uključujući kretanje plovila u Crnom moru i lansiranje projektila usmjerenih na ciljeve diljem Ukrajine.

Od obrane kritične nacionalne infrastrukture Ukrajine do planiranja vlastitih ofenzivnih operacija, Kijev uvelike ovisi o stalnom protoku informacija. Iz očitih razloga, američki dužnosnici neće biti uvučeni u dodatne mjere opreza koje će njihove operacije nadzora sada uključivati, ako ih uopće bude.

Washington ih želi zadržati, ali želi izbjeći upotrebu sile i rizik da bude uvučen u izravniji sukob s Moskvom.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.