BARBADOS POSTAO REPUBLIKA Mali karipski otok prekinuo i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti - Kanal 5

BARBADOS POSTAO REPUBLIKA Mali karipski otok prekinuo i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti

Stupanjem na dužnost prve izabrane predsjednice u svojoj povijesti Sandre Mason, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak točno u ponoć postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti.

Nova je republika rođena nakon što je na Trgu heroja u Bridgetownu spuštena britanska kraljevska zastava a podignuta predsjednička.

Prijelazu otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku bio je prisutan princ Charles, britanski prestolonasljednik.

Rođenje republike, točno na 55. obljetnicu proglašenja neovisnosti, dokida praktički kolonijalne spone koje su otok držale podčinjenim britanskoj monarhiji od kad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Jamesa I.

Glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.

Leave a Comment

Your email address will not be published.