Austrija ublažila mjere za sedam hrvatskih županija - Kanal 5

Austrija ublažila mjere za sedam hrvatskih županija

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije objavilo je da od subote ova zemlja primjenjuje blaži režim povezan s epidemiološkim stanjem za putnike koji dolaze iz dijelova Republike Hrvatske.

Do subote 17. listopada za Hrvatsku će još uvijek zbog rasprostranjenosti covida-19 vrijediti upozorenje o putovanju “6. sigurnosnog stupnja”, što znači da se građanima savjetuje da ne putuju.

“Od 17. listopada 2020., u vezi s širenjem koronavirusa (covid-19), djelomično upozorenje o putovanju (5. sigurnosni stupanj) primjenjivat će se na cijelom teritoriju ove zemlje, s izuzetkom županija Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska.”

Na navedene županije, navodi se na stranicama ministarstva, od subote se primjenjuje sigurnosna oznaka 4. stupnja, što je, iako još uvijek označava visok rizik, poboljšanje u odnosu na status pod kojim Austrija još uvijek vodi Hrvatsku. 

“Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji”, rekao je, prema priopćenju ministar vanjskih poslova i europskih poslova Alexander Schallenberg.

Osobe koje putuju iz regija ili zemalja za koje vrijedi (parcijalno) upozorenje o putovanju još uvijek će pri povratku u Austriju morati predočiti negativan nalaz na SARS-CoV2, priopćeno je.

“Uvijek smo govorili da ćemo upozorenja o putovanju zadržati što kraće je moguće, ali onoliko dugo koliko je nužno”, rekao je ministar Schallenberg.

Dodao je da “i dalje vrijedi nedvojbena preporuka da se odustane od svih putovanja koja nisu nužna”, navodi se u priopćenju veleposlanstva.

Leave a Comment

Your email address will not be published.