Australski premijer Scott Morrison priznao poraz na parlamentarnim izborima - Kanal 5

Australski premijer Scott Morrison priznao poraz na parlamentarnim izborima

Australian Prime Minister Scott Morrison speaks to the media during a press conference following a national cabinet meeting, at Parliament House in Canberra, Friday, July 2, 2021. (AAP Image/Lukas Coch) NO ARCHIVING

Australski premijer Scott Morrison priznao je poraz na parlamentarnim izborima, a oporbena Laburistička stranka trebala bi okončati gotovo desetogodišnju vladavinu konzervativaca, vrlo vjerojatno uz potporu neovisnih Zelenih.

Dosadašnji djelomični rezultati ukazuju na to da su birači u zapadnoj Australiji “kaznili” Morrisonovu liberalno-nacionalnu koaliciju, posebice u bogatijim urbanim središtima.

“Večeras sam razgovarao s čelnikom oporbe i novim premijerom Anthonyjem Albaneseom. Čestitao sam mu na pobjedi na izborima”, rekao je Morrison, odstupajući s mjesta čelnika svoje stranke.

Laburisti tek trebaju osvojiti 76 od 151 mjesta u donjem domu parlamenta, koliko im je potrebno za formiranje vlade, no objava konačnih rezultata mogla bi potrajati jer treba dovršiti prebrojavanje rekordnog broja glasova pristiglih poštom. Još uvijek se ne zna hoće li Albaneseu za formiranje vlade trebati koalicija s neovisnim zastupnicima i manjim strankama.

Snažan dojam na birače ostavili su Zeleni i grupa neovisnih političara, koji su se u kampanji angažirali na politici integriteta, jednakosti i borbi protiv klimatskih promjena. To znači da bi sastav novog parlamenta mogao biti puno osjetljiviji na klimatske promjene od prethodnoga, koji je podržavao Morrisonovu administraciju angažiranu na izvozu ugljena sve dok za to postoji potražnja. 

Laburisti lijevog centra imali su pristojnu prednost u istraživanju javnog mnijenja premda su nedavna istraživanja pokazala da je liberalno-nacionalna vlada u zadnjem dijelu šestotjedne kampanje smanjila taj jaz.

Čelnik Zelenih Adam Bandt smatra da su za birače glavni problem predstavljala pitanja povezana s klimom i klimatskim promjenama. 

“Laburisti i liberali pokušali su taj problem zataškati, no mi smo bili vrlo jasni u pogledu potrebe da se uhvatimo u koštac s problemima povezanim s klimom i s rješavanjem problema koji se odnose na proizvodnju ugljena i plina.”

Dok su se laburisti usredotočili na nagli rast inflacije i spori rast plaća, Morrison se na samome kraju kampanje fokusirao na najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji u gotovo pola stoljeća.

Leave a Comment

Your email address will not be published.