AstraZeneca otkazala dolazak na sastanak na temu opskrbe cjepivom, EU najavila mogućnost ograničavanja izvoza cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju - Kanal 5

AstraZeneca otkazala dolazak na sastanak na temu opskrbe cjepivom, EU najavila mogućnost ograničavanja izvoza cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju

EU Coronavirus vaccine, Europe. Covid-19 vaccination, flu prevention, immunization concept. Vial dose and medical syringe, European Union flag background. 3d illustration

Predstavnici farmaceutske kompanije AstraZeneca neće sudjelovati na sastanku s čelnicima Europske unije na temu opskrbe cjepiva, prenose svi vodeći europski mediji.

Europska unija je zatražila od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom, a nakon što je izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive dijelove ugovora.

Jučer je u intervjuu za medije, glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot izjavio da se ugovor s EU temelji na klauzuli koja propisuje da “moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze”, te da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke.

Kompanija je najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a radilo bi se o smanjenju od gotovo 60 posto, navodno, zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji.  

Europska unija je zatražila od AstraZenece detaljnije objašnjenje zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je danas da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri: “Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti.” 

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom, iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno.

Hrvatska je od AstraZenece naručila 2.7 milijuna doza.

Kao odgovor na kašnjenja, EU je najavila mogućnost da ograniči izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.