Arhitekt o lošoj gradnji u obnovi Petrinje nakon rata: To je kriminal, nema druge riječi, netko mora odgovarati - Kanal 5

Arhitekt o lošoj gradnji u obnovi Petrinje nakon rata: To je kriminal, nema druge riječi, netko mora odgovarati

Arhitekt Ivan Križić za N1 televiziju komentirao je situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i rekao da zakoni jasno propisuju način gradnje te da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo – kriminalom.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal, i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Ivan Križić komentirajući lošu gradnju u Petrinji: “Prema zakonima koji reguliraju gradnju, zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti.”

Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline, također je posljednjih dana kazala kako su se, između ostalog, u potresu rušile kuće koje su izgrađene u sklopu obnove nakon rata.

Naglasio je da kao arhitekt nije zadovoljan procesima oko obnove Zagreba:

“Osobno nisam zadovoljan jer svi ključni problemi koji se otvaraju, na koje smo upozoravali, i dalje nemaju rješenja. U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo i ako je sanirano. Sve to mora biti brže i sustavnije i mora se donijeti ozbiljnije i jače odluke da se cijeli proces u Zagrebu odvija promptnije i sigurnije za građane.”

“Treba obnoviti život, ne samo građevine”

Smatra da bi sad za Sisačko-moslavačku županiju najbrže bilo samo proširiti postojeći zakon.

“Otpočetka smo zagovarali zakon koji će uređivati sustav financiranja obnove. U tom smislu najbrže je proširiti taj zakon da se ta područja čim prije mogu financirati i obnavljati, u Zagrebu su se dugo čekala sredstva i to je bio problem. Ključni problemi na tom području se tim zakonom neće riješiti – imovinsko-pravni odnosi i kvaliteta gradnje, ali i puno veći problem činjenice da je to područje bilo demografski i gospodarski mrtvo. Bez sustavnog promišljanja kako obnoviti to područje, ali ne građevine nego život, obnova građevina neće donijeti svrhu”, kaže.

Zasad nema jasne slike koliko je toga oštećeno, što je osnovni kriterij za obnovu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.