Angela Merkel: Britanija će morati „živjeti s posljedicama“ odluke Borisa Johnsona o gospodarskim vezama s EU-om - Kanal 5

Angela Merkel: Britanija će morati „živjeti s posljedicama“ odluke Borisa Johnsona o gospodarskim vezama s EU-om

Angela Merkel je izjavila kako će Velika Britanija morati “živjeti s posljedicama” dalekog odnosa s Europskom unijom u slučaju izlaska iz ugovora.

Za razliku od svoje prethodnice Terese May, britanski premijer Boris Johnson je ukinuo ideju o održavanju bliskih gospodarskih veza s EU, a nakon prijelaznog perioda koji završava 31. prosinca.

Velika Britanija je nedavno odbila sporazum EU koji se odnosi na zaštitu okoliša i potrošača te prava iz radnog odnosa, a kancelarka Merkel je dodatno pooštrila svoj stav tijekom perioda pripreme preuzimanja rotirajućeg predsjedanja EU-om od Hrvatske.

Foto: Facebook

Merkel je ranije bila voljna da se održavaju bliske veze s Velikom Britanijom, ali nakon britanskog odbijanja ostalo je malo šansi da će EU napraviti kompromis i zaključiti last-minute sporazum s Britanijom.

Njen veleposlanik u Bruxellesu, Michael Clauss, otkrio je da će Brexit najvjerojatnije biti dominantan politički interes jesenskog razdoblja, dok je trenutni prioritet spašavanje europskog gospodarstva pandemijskim planom spasa EU gospodarstva.

“Premijer Boris Johnson i britanska vlada žele sami definirati kakav će odnos imati s nama nakon odlaska zemlje. No, morat će se suočiti s posljedicama, tj. s mnogo manje uključenom britanskom ekonomijom sa zajedničkim europskim tržištem. Ako Britanija ne želi usvojiti pravila o okolišu i tržištu rada te socijalne standarde u skladu s onima koji se usvajaju u EU, naši odnosi više neće biti tako bliski jer to znači da se standardi više ne razvijaju usklađeno.”, dodala je Merkel.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.