AMERIKANCI I BRITANCI IZVLAČE OSOBLJE IZ UKRAJINE Ruska invazija mogla bi doći u bilo kojem trenutku - Kanal 5

AMERIKANCI I BRITANCI IZVLAČE OSOBLJE IZ UKRAJINE Ruska invazija mogla bi doći u bilo kojem trenutku

I Velika Britanija je odlučila povući dio svojih diplomata iz veleposlanstva u Kijevu, nakon što je to već napravila i objavila SAD.

Britanski dužnosnici su izjavili kako nije bilo posebnih prijetnji britanskim diplomatima, ali da će se oko polovice osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo, a vijest dolazi u trenutku kada je i SAD naredio obiteljima osoblja njihova veleposlanstva da napuste Ukrajinu, rekavši da bi ruska invazija mogla doći “u bilo kojem trenutku”.

Rusija, pak, i dalje tvrdi da nema planove za vojnu akciju u Ukrajini.

Američki State Department također je upozorio ljude da ne putuju u Ukrajinu i Rusiju zbog stalne napetosti i “potencijalnog uznemiravanja američkih građana”.

“Postoje izvještaji da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine”, rekao je savjetnik State Departmenta.

Međutim, smatra se kako je to potez iz predostrožnosti i da se u posljednja 24 sata nije dogodilo ništa konkretno što bi dovelo do ove odluke. SAD je naglasio da se ne radi o evakuaciji, ali State Department je agenciji AFP rekao da, ako bi došlo do ruske invazije, “neće biti u poziciji evakuirati američke građane”.

Europska unija trenutno neće činiti isto. Visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je kako neće “dramatizirati” napetosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.