Američko veleposlanstvo o detaljima ponude Bradleyja: Rok je do siječnja 2022. - Kanal 5

Američko veleposlanstvo o detaljima ponude Bradleyja: Rok je do siječnja 2022.

Američko veleposlanstvo oglasilo se u srijedu o ponudi oklopnih gusjeničara Hrvatskoj, a o čemu je često govorio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Očitovanje veleposlanstva SAD-a u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

“Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sustav provjeren u borbi. SAD trenutno upotrebljava više od 2,000 Bradley vozila, koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske (npr. 1. pješačka divizija koja je trenutno aktivna u Europi gdje svojim Bradley vozilima podupiru operaciju Atlantic Resolve) te Nacionalna garda. Od 2,000 Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

84 Bradleya koji se nude Hrvatskoj su isti model kakvog koristi Nacionalna garda Minnesote, koja već 25 godina surađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minnesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju, i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

Bradley vozila se lako mogu unaprijediti; na primjer, Nacionalna garda Minnesote svojim vozilima komponentu koja omogućava kontroliranje bespilotnih letjelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto

Američka kopnena vojska namjerava zadržati u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko desetljeća, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, prije nego ih se preda Nacionalnoj gardi za daljnju korištenje.

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70% istih dijelova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezernih dijelova i opreme.

Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu povijest osiguravanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo učinkovito održavanje i korištenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalificiranih izvora za opskrbu i popravke, objedinjavanje zahtjeva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmjera, proaktivni redizajn dijelova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu potporu za starije varijante oružanih sustava u narednim desetljećima.

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti.

Nudimo ovaj program nabave Bradley vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD je spremna Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave, a kako je ponuda već maksimalno produljivana, daljnja produljivanja više neće biti moguća nakon siječnja 2022. godine.

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley koje je predviđeno ovim programom napravit će talentirani hrvatski radnici u tvornici Đuro Djaković u Slavonskom Brodu”, navode u objavi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.