Američki predsjednik Trump liječi se 'deksametazonom' - Kanal 5

Američki predsjednik Trump liječi se ‘deksametazonom’

Američki predsjednik Donald Trump započeo je liječenje deksametazonom. 

Nakon što je američkom predsjedniku Trumpu potvrđena zaraza koronavirusom, unutar 24 sata hospitaliziran je u vojnoj bolnici Walter Reed. Kako je objavljeno, Trump je razvio simptome vrućice, umora i otežanog disanja. Liječnici su krenuli s liječenjem s koktelom antitijela, potom Remdesivirom, a danas je objavljeno kako je primio i prvu dozu deksametazona.

Deksametazon je protuupalni kortikosteroid, jeftin je i široko dostupan. Deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

U ovaj veliki klinički pokus uključena su 2104 pacijenta koji su bili nasumično odabrani među hospitaliziranim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobivali doze od 6 mg lijeka, bilo oralno ili intravenozno. Druga nasumično odabrana skupina od 4321 pacijenta dobivala je uobičajenu zdravstvenu skrb za covid-19. Među onima koji su dobivali uobičajenu skrb smrtnost nakon 28 dana bila je najviša u skupini bolesnika koji su trebali respiratore (41%), nešto manja bila je kod onih koji su trebali kisik (25%), a najmanja među onima koji nisu trebali nikakve respiratorne intervencije (13%).

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu. Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka. Na temelju ovih rezultata autori studije su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

Leave a Comment

Your email address will not be published.