AKTUALNI SAT Sandra Benčić vs. Andrej Plenković: Zbilja bi se bilo lijepo odmoriti u vašoj glavi - Kanal 5

AKTUALNI SAT Sandra Benčić vs. Andrej Plenković: Zbilja bi se bilo lijepo odmoriti u vašoj glavi

Hrvatski sabor aktualnim prijepodnevom započeo je s radom pitanjima premijeru i ministrima.

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo) imala je jedan od zanimljivijih ‘okršaja’ s premijerom Plenkovićem pitajući ga za aferu u Hrvatskoj narodnoj banci.

“To nikakve veze s HDZ-om nema”, odgovara Plenković. Premijer i dalje tvrdi da je “jasan trend da se institucije u zadnjih 12 mjeseci destabilizira” i da se stvori ozračje da ništa ne vrijedi i da nema nikakve perspektive u Hrvatskoj. U ovakvoj krizi čak na jednom portalu koji nije neki veliki fan HDZ-a bio jedan jako dobar članak o tome kako je Hrvatska ekonomski prošla kroz zadnje dvije godine, to je zanimljivo, a vi pratite sve pa ćete i to sigurno pročitati”, odgovorio je Plenković. 

“Što se tiče HNB-a, pozicija HDZ-a i vlade je da se sve to provjeri. Ja očekujem da će se nakon tih očitovanja sve to u saboru raspraviti. Ja poznajem guvernera Vujčića, nemam mu razloga ne vjerovati u ono što je kazao javno, a reako je i meni meni. Rekao je da je imao dionice dviju banaka i to da ih je prodao prije nego što je imenovan, prije 20 godina”, kaže Plenković. “Da li je ova cijela teza vezano uz ulazak u europodručje, da bi se dekrebilizirao HNB, ja ću pustiti vama da vi to analizirate”; govori.

“Zbilja bi se bilo lijepo odmoriti u vašoj glavi, da je sve lijepo u državi, a da građani sve to krivo vide. Kad ste odgovorali iznijeli ste ponovno teze koje odgovaraju teorijama zavjere. Dakle nije problem što zaposlenici i direktori HNB-a trguju dionicama banaka koje oni reguliraju, nego je problem to što je netko vidio i rekao. To je problem. Neki akteri koji žele demontirati HNB baš kad pristupamo europodručju.

Nije problem u DORH-u, problem je u onima koji vide problem u DORH, nije problem u HRT-u, nego je problem u onima koji vide problem u HRT-u. To prebacivanje odgovornosti ia druge nije obilježje ni lidera niti nekoga tko očigledno ima ambiciju biti nekakav državnik. Pozivam vas da u interesu građana prihvatite nekad kritiku, uvidite gdje ste pogriješili i da u skladu s time najavite promjenu smjera, pa i promjene nekih ljudi koji ovdje sjede. S ovim prebacivanjem odgovornosti nećemo ni mi ni vi doći nidgje”, replicira Benčić Plenkoviću.

Dodaje da su u HNB-u trgovali s dionicama banaka u većoj vrijednosti od deset milijuna kuna, istih banaka koje nadziru i reguliraju i da se radi o 40 ljudi”, odgovorila je još Benčić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.