AKO LAŽE KOZA, NE LAŽE ROG Objavljen mail kojim je Vanđelić upozorio Ćorića da INA gubi velik novac - Kanal 5

AKO LAŽE KOZA, NE LAŽE ROG Objavljen mail kojim je Vanđelić upozorio Ćorića da INA gubi velik novac

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Damir Vanđelić je izjavio kako je mailom upozorio bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića s da Ina “svake godine gubi 200 milijuna eura” te da ga je tadašnji ministar optužio da politizira. Tomislav Ćorić na prozivku je odgovorio da Damir Vanđelić iznosi “alternativne činjenice”.

Portal Telegram prvi je došao u posjed maila koji je Vanđelić poslao Ćoriću, tadašnjem HDZ-ovom ministru gospodarstva, 27. srpnja 2021. godine, a u mailu mailu bivši šef Nadzornog odbora konstatira da je primijetio “curenje sredstava iz Ine” i upoznao ministra s time. U tom mailu, koji je Vanđelić uputio kolegama u NO-u dva tjedna ranije, pa zatim proslijedio Ćoriću, uspoređuje poslovanje Ine i MOL-a.

Prije tog maila Ćorić i Vanđelić su izgleda i razgovarali jer nekadašnji šef Nadzornog odbora navodi kako poruku šalje “nastavno na jučerašnji razgovor”.

U mailu je Damir Vanđelić priložio grafikone koji kompariraju Inu i MOL po godišnjem povratu na kapital (ROE) – dobit koju je poduzeće ostvarilo u odnosu na kapital koji su vlasnici uložili – te povrat na imovinu (ROA) – odnos neto dobiti/gubitka, koliko se neto dobiti može stvoriti iz jedne jedinice imovine. ROA i ROE su mjerila profitabilnosti neke tvrtke, a uspoređujući od 2015. do 2020., MOL je svake godine bio osjetno profitabilniji od Ine.

Vanđelić je Telegramu rekao da je Ćorić zatražio da vidi brojke nakon što ga je on, kao tadašnji šef NO-a, upozorio da sumnja na probleme u Ininom poslovanju, zbog čega se sastao s Upravom i Nadzornim odborom. Grafikoni koje je poslao Ćoriću, kako je rekao Telegramu, pokazuju da dvije tvrtke koje zapravo imaju istog vlasnika ne posluju podjednako, iako bi trebale.

“To je kao da imate dva autobusa, Inu i MOL, koji idu u istom smjeru i imaju istog vozača. Trebali bi podjednako voziti, a jedan ide puno sporije od drugog. Kako to da jedna tvrtka zaostaje cijelo vrijeme? Dobit zaostaje cijelo vrijeme i fale sredstva, a nema razloga da dvije tvrtke nisu podjednake. Vidjeli smo da nešto ne štima, ali nismo mogli skužiti gdje”, kazao je Vanđelić.

Ustvrdio je da je nakon toga imao još jedan sastanak Nadzornog odbora, a da je onda razriješen dužnosti.

Vanđelić je danas istupio u medijima konstatirajući da nije bio upoznat s ugovorom, koji je s tvrtkom dvojice uhićenih sklopio suosumnjičenik i direktor u Ini Damir Škugor, jer je bio razriješen dužnosti prije podnošenja izvješća o poslovanju. Ranije je rekao i da taj ugovor nije ni došao do Nadzornog odbora dok ga je on vodio. Danas je, između ostalog, kazao da je imao neka saznanja da se nešto događa zbog zaostajanja u Ininom poslovanju te da je u svibnju 2021. zatražio sjednicu NO-a.

Mjesec i pol kasnije, tvrdi Vanđelić, što bi odgovaralo mailu, primijetio je da Ina “konzistentno negdje gubi novac” te da je poslao mail svim članovima NO-a i Uprave te ministru Ćoriću. Ustvrdio je kako mu ministar nije odgovorio, nego je dobio “praktično špotanje jer problematizira stvari” i da “politizira”. Ćorić mu je uzvratio: “Vanđelić je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica.”

Foto: Facebook

Iz Ine su u međuvremenu reagirali na današnje Vanđelićeve tvrdnje o poslanom mailu.

“Grafovi koji su poslani ministru prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo”, stoji u priopćenju Ine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.