AKCIJA USKOK-a I POLICIJE Uhićeni stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić, stečajni upravitelj Branko Petanjek i njegova kći Iva Petanjek - Kanal 5

AKCIJA USKOK-a I POLICIJE Uhićeni stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić, stečajni upravitelj Branko Petanjek i njegova kći Iva Petanjek

26.03.2020., Zagreb - Trgovacki sud zatvoren radi ostecenja nastalih u potresu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Mihael Kovačić uhićen je zbog sumnji na kaznena djela malverzacije sa stečajevima, objavio je Juratnji list.

Prema neslužbenim informacijama, USKOK i policija su priveli stečajnog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaela Kovačića zbog sumnji na kaznena djela malverzacije sa stečajevima.

Na elektroničkim putem održanoj sjednici Državnog sudbenog vijeća na dano je odobrenje za oduzimanje slobode, određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora protiv suca Mihaela Kovačića, također se neslužbeno doznaje iz DSV-a.

Neslužbeno, Kovačić nije jedina osoba koja se našla na udaru policije i USKOK-a u ovoj akciji.

Mihael Kovačić se nije pojavio na poslu, a Trgovačkim sudom u Zagrebu se pronio glas da je uhićen.

Foro: Facebook

Objavom se oglasio i DORH;

“U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.”

Sumnjiči se više osoba koje su, prema istražiteljima, “nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka počinile kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca”.

Osim Kovačića uhićena je i njegova stručna suradnica, a sada voditeljica sudske pisarnice zagrebačkoga Trgovačkog suda Aleksandra Mažić, koju USKOK sumnjiči da je za Kovačića pripremala rješenja kojima bi vršio neosnovane isplate na račune tvrtki njegovih poznanika, a navodno i rodbine.

Uhićeno je i dvoje stečajnih upravitelja: Branko Petanjek te njegova kći Iva Petanjek.

Foto: Facebook

Kako doznajemo, od tvrtki u stečaju iz kojih su navodno izvlačili novac, najteže je stradala Željezara Sisak iz koje je navodno izvučeno oko devet milijuna kuna, a iz nekad velike građevinske tvrtke Tempo izvučeno je oko sedam milijuna kuna. Među oštećenim tvrtkama su Slavijatrans i Hyundai Auto Zagreb, a ukupno su oštećene 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 d.o.o., odnosno tvrtki s ograničenom odgovornošću.

Najčešći način izvlačenja novca, prema inkriminacijama, bilo je jednostavno preusmjeravanje sredstava iz stečajne mase najprije na račune javnobilježničkih depozita, a zatim bi daljnjim nalozima novac transferirali na za to posebno pripremljene tvrtke.

Naime, kako tvrde USKOK i policija, kako bi izbjegli izravnu vezu između suca i stečajnih upravitelja te njihovih poznanika i rodbine, preuzeli su najmanje tri tvrtke koje su služile kao paravan za primanje uplata koje su doznačavali i odobravali Kovačić i dvoje stečajnih upravitelja.

Jedna od točaka inkriminacije se odnosi na prodaju nekretnine iz stečajne mase jedne tvrtke, pri čemu su zaobišli i javnu dražbu, a razliku od 200.000 kuna navodno je zadržao Kovačić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.