Aja Sofija ponovno postaje džamija odlukom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana - Kanal 5

Aja Sofija ponovno postaje džamija odlukom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, a nakon što je sud nezakonitom proglasio odluku kojom je daleke 1934. godine pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej bilo nezakonito.

Aja Sofija je svjetska spomenička baština, znamenitost stara gotovo 1500 godina pod zaštitom UNESCO-a, koju poštuju podjednako i kršćani i muslimani. No, turski je predsjednik Erdogan ipak samo sat vremena nakon što je objavljena sudska odluka, a unatoč međunarodnim upozorenjima da se ne mijenja njen status, proglasio otvorenom za muslimanska bogoslužja.

“Donesena je odluka da se upravljanje džamijom Ajom Sofijom preda Upravi za vjerska pitanja i da se otvori za bogoslužje.”, piše u odluci koju je potpisao turski predsjednik.

Foto: Facebook

“Zaključeno je da je rješenjem nagodbe dobila namjenu džamije i da je ilegalna njezina namjena izvan toga”, navelo je u svojoj presudi Državno vijeće kao najviši turski upravni sud u Ankari.

Ruska pravoslavna crkva izrazila je žaljenje što sud nije uzeo njezinu zabrinutost u obzir kad je donosio presudu te upozorila da bi odluka mogla dovesti do još većih podjela, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu čije je sjedište u Istanbulu, rekao je da će presuda razočarati kršćane i “podijeliti” Istok i Zapad. 

Reagirali su i američki državni tajnik Mike Pompeo i Grčka te pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja. 

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.