AFERA SOFTVER Mjesec dana istražnog zatvora za Gabrijelu Žalac, Tomislava Petrica, Marka Jukića i Mladena Šimunca - Kanal 5

AFERA SOFTVER Mjesec dana istražnog zatvora za Gabrijelu Žalac, Tomislava Petrica, Marka Jukića i Mladena Šimunca

Gavel and european union flag

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a i članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac od jutros je bila na ispitivanju u zagrebačkom Županijskom sudu.

Iza 20 sati donesena je odluka o istražnom zatvoru koju je za nju i još trojicu osumnjičenih u takozvanoj aferi Softver zatražio Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj.

Sudac istrage županijskog suda u Zagrebu prihvatio je u potpunosti prijedlog europskog Ureda javnog tužitelja u odnosu na sve 4 osobe zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, poticanja na ta kaznena djela i pomaganja u tim kaznenima djelima. Za tri osobe istražni zatvor određen je zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a za jednu osobu iz tog razloga te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor određen je na mjesec dana.

Istražni zatvor za četvero osumnjičenih zatražili su europski tužitelji zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a kada je riječ o aktualnom šefu SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) Tomislavu Petricu i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela

Osumnjičenima je određen pritvor zbog sumnje da su počinili kaznena djela kojim su oštetili Europsku uniju i Republiku Hrvatsku za 1,8 milijuna eura. Sumnjiči ih se da su to učinili u vrijeme mandata Gabrijele Žalac i to na način da su nekoliko puta precijenili informatički sustav koji su nabavljali javnom nabavom, a u istoj toj javnoj nabavi su pogodovali vlasnicima dviju tvrtki Marku Jukiću i Mladenu Šimuncu, a sve je to bez propitkivanja dokumentacije i bez propitkivanja procesa javne nabave odobrio i proveo Petric.

Afera “Softver” biti zapamćena kao prva velika akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO-a) u Hrvatskoj.

Umjesto 2 milijuna, posao nabave informatičkog sustava koji je Gabrijela Žalac dogovorila dok je bila ministrica naposljetku je plaćen 13 milijuna kuna. Time je naštetila interesima Hrvatske i Europske unije. Za to je sumnjiči Ured europskog javnog tužitelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.